Ez történt szerdán

2022. december 29. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az ukrán külügy szerint Orbán Viktor szavai "az orosz agressziónak ellenálló Ukrajna és az ukrán nép beteges megvetéséről, valamint saját politikai rövidlátásáról tanúskodnak.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely 2023 február 1-től öt hónapra megtiltja az olaj- és olajtermékek szállítását az ársapkát alkalmazó országokba.
  • Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kedden Volodimir Zelenszkij elnökkel folytatott beszélgetésében megerősítette, hogy kormánya teljes mértékben támogatja az ukránokat, egyúttal megerősítette, hogy év elején kijevi látogatás tervez, továbbá Zelenszkijt is meghívta Rómába.
  • Ingyen lefagyasztják az ukrajnai „katonai műveletben” résztvevő, mozgósított orosz katonák spermáját, ha kérik.
  • A jövő évi költségvetésben, a vállaltnál egy évvel korábban, Magyarország katonai kiadásai elérik a NATO által elvárt GDP-arányos két százalékot.
  • Dmitríj Peszkov, Kreml-szóvivő szavai: “Nem létezhet olyan béketerv Ukrajna számára, amely nem veszi figyelembe a mai realitásokat az orosz területeket illetően, négy régió Oroszországhoz való csatlakozásával”.
  • 1400 új drónt vásárol Ukrajna, amelyek főleg felderítésre szolgálnak majd, egyúttal olyan harci modellek fejlesztésén is dolgoznak, amelyek képesek támadni vagy hatástalanítani azokat a felrobbanó (öngyilkos) drónokat, amelyekkel az orosz hadsereg terrorizálja Ukrajnát.
  • Az ukrán hatóságok Herszon elhagyására szólították fel a lakosságot, miután huszonnégy óra alatt harminchárom tüzérségi és légitámadás érte a nem rég felszabadított várost és a lövedékek egyike a helyi kórház szülészetébe csapódott be.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!