Egy új orosz törvény szerint három év börtön jár a György-szalag meggyalázásáért

2022. december 29. – 19:15

Másolás

Vágólapra másolva

Aláírta az orosz elnök azt a törvényt, amely bünteti a György-szalag meggyalázását – írta a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség. A narancssárga-fekete György-szalag az utóbbi 15 évben vált egyre inkább kiemelt nemzeti szimbólummá: a második világháborúban – pontosabban az 1939–1945-ös időszak helyett a Szovjetunió német megtámadásától, 1941-től 1945-ig terjedő, időszakban, amely a szovjet és orosz terminológia szerint a Nagy Honvédő Háború elnevezést viseli – György-szalaggal díszítették a katonai kitüntetések egy részét. A György-szalag története ennél jóval távolabbi, 1769-ben döntött a Szent György érdemrend létrehozásáról II. Katalin. A cári Oroszország után csak a Szovjetunió negyvenes éveiben jött elő ismét a narancs-fekete szalag, de katonai körökön túli szimbólumként nem terjedt el. Kokárdaként csak a 2005 körül – a második világháború végének 60. évfordulójától – kezdték el használni Oroszországban.

2014-től, a Krím orosz annexiójától, de különösen 2022 februárja óta az Ukrajna elleni teljes szélességgel indított orosz invázió kezdetétől lett az orosz trikolórral szinte azonos szintű jelkép. (Ezt aztán ötvözték az Ukrajna elleni támadásban emblematikussá tett Z betűvel. Arról, hogy a Z betű hogyan jutott ide Oroszországban, arról itt olvashat bővebben.)

A csütörtökön Vlagyimir Putyin által aláírt törvény szerint a György-szalag a háborús dicsőséget jelző szimbólumok sorába emelkedett, amelynek meggyalázásáért a magánszemélyekre hárommillió rubeles pénzbüntetés vagy legfeljebb három év börtön szabható ki, jogi személyek pedig akár ötmillió rubeles pénzbüntetést is kaphatnak.

Hogy mennyire fontos lett a Kremlnek a György-szalag és annak Z betűsített formája, azt az is mutatja, hogy tavasszal az orosz elnök titkos feleségének tartott Alina Kabajeva is pózolt előttük.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!