Az ukránok fele betiltaná a pravoszláv egyház moszkvai patriarchátusának ukrajnai működését

2022. december 29. – 19:43

Másolás

Vágólapra másolva

Egy felmérés szerint az ukrajnaiak több mint fele betiltaná a hatalmas ukrajnai ingatlanvagyon felett is diszponáló Moszkvai Patriarchátus Ukrajnai Pravoszláv Egyházát (UPC MP). Ukrajna 1991-es függetlensége óta változó intenzitással merült fel az ukrán egyház önállóságának kérdése. Voltak rá törekvések, de hivatalosan mindeddig nem jött létre a moszkvai patriarchátustól független kijevi patriarchátus. A kérdés 2014 óta, de különösen az Ukrajna ellen február 24-én indított orosz invázió óta nagy lendületet kapott.

Az autokefál egyház kérdése szimbolikus is, de komoly vagyoni kérdés is, tekintettel az UPC MP kezelésében lévő ukrajnai ingatlanállományra, kiemelt jelentőségű templomegyüttesekre, köztük az 1051-ben alapított, Kijev fölé magasodó Pecserszka Lavra kolostorkomplexumának egy részére.

Az Unian által közölt felmérés szerint csak 12 százalék nem tartja fontosnak a kérdést, belső egyházi ügyként kezelve azt, amelybe nem lenne helyes beavatkozni. 54 százalék viszont már az UPC MP ukrajnai betiltása mellett van – amiből kézenfekvően következik a kijevi patriarchátus megalapítása. További 24 százalék mérsékeltebb korlátozást vezetne be a moszkvai patriarchátus ukrajnai működésére.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!