Putyin: Oroszország biztosítani fogja nukleáris erőinek harckészültségét

2022. december 21. – 15:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz védelmi minisztérium igazgatótanácsán tartott beszédében többek között arról beszélt, „Oroszország teljesíteni fogja a katonai hadjárat minden célját, és mindent megad fegyveres erőinek, amit csak kérnek, hogy támogassa őket”.

Beszédében, amelyben az ország 2023-ra vonatkozó katonai terveit tárta a védelmi vezetők elé Putyin elmondta,

biztosítani fogja, hogy Oroszország nukleáris erői harcképesek legyenek, és hogy nincsenek pénzügyi korlátok abban, hogy a kormány mit ad a hadseregnek.

Putyin a NATO-t is kritizálta, amiért szerinte „teljes mértékben Oroszország ellen használja fel képességeit”, és sürgette a katonai vezetőket, hogy használják fel a szíriai és ukrajnai harcokban szerzett tapasztalataikat. Hozzátette, különös figyelmet kell fordítani a drónok fontosságára az ukrajnai háborúban, és bejelentette azt is, hogy az orosz hiperszonikus Sarmat rakéta – amelyet „Sátán II”-nek is neveznek – a közeljövőben bevetésre kész lesz.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is felszólalt a találkozón, ő a sorkötelezettségi korhatár emelését, és azt javasolta a katonai vezetőknek, a hadsereg jelenlegi 1 milliós létszámát 1,5 millióra bővítsék. Sojgu szerint a létszámba a 695 ezer önkéntes szerződéses katonát is bele kellene számítani.

A védelmi miniszter azt javasolta, a kötelező katonai szolgálatot terjesszék ki a 21-30 év közötti orosz állampolgárokra. A jelenlegi törvények szerint a 18-27 év közötti oroszokat lehet behívni kötelező katonai szolgálatra – bár Sojgu és Putyin többször is kijelentette, hogy ilyen sorkatonákat nem küldenek Ukrajnába harcolni.

A védelmi miniszter arról is beszélt, Oroszország felgyorsítja a hadsereg korszerű fegyverutánpótlását, és új csapatokat telepítenek az ország nyugati részére is, tekintettel Finnország és Svédország tervére, hogy csatlakozzanak a NATO-szövetséghez.

(Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!