Szlovákia mentességet kapott, orosz alapanyagból származó gázolajat exportálhat Ukrajnába

2022. december 21. – 23:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákia mentességet kapott az Európai Unió orosz olajra vonatkozó szankciói alól, ami lehetővé teszi számára, hogy továbbra is exportálhasson olajtermékeket, köztük gázolajat az energiahiányos Ukrajnába, közölte Karel Hirman gazdasági miniszter.

Szlovákia legnagyobb finomítója, a Slovnaft, amely egyébként a Mol Csoport része, de úgy tűnt, hogy február 5-től, a szankciók életbe lépésétől a legtöbb piacára nem exportálhatott volna az orosz olajból finomított termékeiből.

A Slovnaft pozsonyi finomítója – Fotó: Vladimir Simicek / AFP
A Slovnaft pozsonyi finomítója – Fotó: Vladimir Simicek / AFP

Hirman egy televíziós sajtótájékoztatón jelentette be, hogy mentességet alkudtak ki, így Slovnaft exportálhat olajtermékeket Ukrajnába, ahol áram- és tüzelőhiánnyal is küzdenek a lakosok a kritikus infrastruktúrát érő rendszeres orosz támadások miatt.

„Ennek a mentességnek köszönhetően a Slovnaft nemcsak Csehországba, hanem Ukrajnába is exportálhat majd minden olajterméket... ami segít stabilizálni a Slovnaft finomító termelését és működési eredményeit a jövő évben” – mondta Hirman.

(Reuters)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!