Ukrajna az orosz csapatok elpusztításával fenyegetőzik, 22-en meghaltak egy orosz légi csapásban

2022. augusztus 24. – 09:22

frissítve

Ukrajna az orosz csapatok elpusztításával fenyegetőzik, 22-en meghaltak egy orosz légi csapásban
Alekszander Dugin merényletben meghalt lánya, Darija Dugina búcsúztatásán kedden – Fotó: AFP/Kirill Kudryavtsev

Másolás

Vágólapra másolva
  • Ma hat hónapja indult Ukrajna orosz inváziója.
  • A britek szerint az orosz hadsereg ember-, lőszer- és járműhiányban szenved.
  • Boris Johnson váratlanul újra Kijevbe látogatott.
  • Orosz csapás ért egy ukrajnai vasútállomást, legalább 22-en meghaltak.

Az orosz hadsereg csapást mért a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszki területen lévő csaplinei vasútállomásra, az eddigi információk szerint 15-en meghaltak, és körülbelül ötvenen megsebesültek – közölte a videóhíváson bejelentkező Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda este az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén. (Frissítés: szerda éjjelre 22-re nőtt a halálos áldozatok száma.) Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegramon azt írta, hogy a szinelnikovei járást érő orosz rakétatámadásban életét vesztette egy 11 éves fiú is.

„A mentők dolgoznak, de sajnos, a halottak száma növekedhet. Így élünk mindennap. Oroszország így készült az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére”

– idézte Zelenszkijt az Ukrajinszka Pravda.

Valentin Reznyicsenko, a Dnyiporpetrovszk terület kormányzója korábban a Telegramon már beszámolt arról, hogy az orosz erők szerdára virradó éjjel is a régió több térségét lőtték: a székhely, Dnyipro környékét H–22-es rakétákkal, Nyikopol és Krivij Rih térségét pedig Grad ás Uragan típusú rakéta-sorozatvetőkkel. Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara szerint Ukrajna területén folytatódnak a légi és rakétacsapások katonai és polgári célpontokra.

(MTI)

„Oroszország, ma – akárcsak fél évvel ezelőtt – még mindig megvan a lehetőséged, hogy aláírd a kapitulációdat, mielőtt elpusztítunk téged a földünkön. Ne veszítsd el az esélyt, az óra ketyeg... tikk-takk, tikk-takk.”

A fenti idézet nem egy elbizakodott ukrán blogger oldalán vagy valamilyen ukránbarát Facebook-csoportban jelent meg, hanem az ukrán védelmi minisztérium hivatalos Twitter-oldalán:

Ukrajna az utóbbi hetekben, nem függetlenül a nyugati fegyverszállítmányok felpörgésétől, egyre többször vállal kezdeményező szerepet a harcokban: egyrészt nagyszabású ellentámadást terveznek a déli fronton, másrészt a Krím félsziget orosz katonai célpontjait is egyre többször éri támadás – ez utóbbiakat nem vállalják magukra, de nem is tagadják, hogy ők állnak mögöttük. A háború jelenlegi állását és kilátásait néhány napja Rácz András, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) külső munkatársának segítségével elemeztük.

Boris Johnson brit miniszterelnök előzetes bejelentés nélkül szerdán, Ukrajna függetlenségének napján ismét Kijevbe látogatott. Már harmadjára utazott el az ukrán fővárosba az Oroszország által elindított háború február 24-i kezdete óta.

„Mindannyiunknak fontos az, ami most Ukrajnában történik. Ezért vagyok ma Kijevben. Ezért támogatja az Egyesült Királyság továbbra is ukrán barátainkat. Hiszem, hogy Ukrajna meg tudja nyerni és meg is fogja nyerni ezt a háborút” – írta Johnson a Twitteren.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök örömmel üdvözölte Johnsont a függetlenség napján: „Boris, köszönjük hazánk megalkuvás nélküli támogatását a teljes körű orosz agresszió első napjaitól, Ukrajna érdekeinek kitartó védelmét a nemzetközi porondon! Szerencsés államunk, hogy ilyen barátja van” – írta a közösségi oldalain.

(MTI)

Cinikus, meglepő, pofátlan, humoros: ki-ki döntse el, hogyan értékeli Alekszandr Lukasenko belarusz diktátor üzenetét, amelyben gratulált Ukrajnának az ország függetlenségének 31. évfordulójának alkalmából.

„Meggyőződésem, hogy a mostani nézeteltérések nem képesek lerombolni a két ország népe közötti őszinte, jószomszédi kapcsolatok évszázados alapjait” – mondta Lukasenko.

A belarusz elnök emellett „békés égboltot, toleranciát, bátorságot és erőt” kívánt az ukránoknak a nemzeti ünnepük alkalmából.

Belarusz Oroszország legfőbb szövetségesének számít az orosz-ukrán háborúban. Az ország területéről folyamatosan lövik az orosz rakéták Ukrajnát, az invázió első napjaiban pedig megengedték, hogy az orosz csapatok rajtuk keresztül hatoljanak be Ukrajnába.

Június volt az első hónap, amikor Nagy-Britannia semmilyen üzemanyagot (földgázt, kőolajat) nem importált Oroszországból, írja a Sky News.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) szerint mindenféle árubehozatal Oroszországból rekordszintre, mindössze 33 millió fontra csökkent.

A hivatal azt állítja, ebben az oroszok ellen bevezetett szankciók mellett fontos szerepe van az „önszankciózásnak”, azaz annak, hogy a piaci szereplők önszántukból keresnek alternatívákat az orosz áruk helyett.

Napra pontosan fél éve, február 24-én lépték át az orosz csapatok az ukrán határt az invázió első napján. A hat hónapos forduló egybeesik az ukránok nemzeti ünnepével, Ukrajna 1991-es függetlenségének 31. évfordulójával.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban jelezte, hogy orosz provokációra számítanak az ünnepnapon, így jelenleg kijárási tilalom van érvényben Kijevben és Harkivban.

Zelenszkij ünnepi beszédében kiemelte, az ukrán nemzet „újjászületett” február 24-én, hajnali négy órakor. Nem ijedtek meg, nem adták fel, hanem „ökölbe szorított kézzel harcoltak” a sorsukért, mondta az ukrán elnök. És hogy mit jelentene számukra a háború vége? „Eddig azt mondtuk, a békét, ám most már azt mondjuk, a győzelmet”.

A nemzetközi közösség tagjai is elkezdtek gratulálni az ukránoknak, különösen a britek voltak eddig aktívak. Boris Johnson leköszönő brit miniszterelnök egy Facebook-videóban méltatta az ukránok erejét és hazafiságát, illetve ígéretet tett, hogy Nagy-Britannia addig fog Ukrajna mellett állni, ameddig csak szükséges.

Ezzel párhuzamosan napraforgókkal, azaz Ukrajna nemzeti virágával díszítették fel a Downing Street 10 alatt található brit miniszterelnöki rezidenciát.

A brit miniszterelnöki rezidencia 2022. augusztus 24-én – Fotó: Susannah Ireland / AFP
A brit miniszterelnöki rezidencia 2022. augusztus 24-én – Fotó: Susannah Ireland / AFP

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség azt írja, őrizetbe vették Jevgenyij Rojzman volt jekatyerinburgi polgármestert, Vlagyimir Putyin orosz elnök hangos kritikusát. Az akció az ellene az orosz fegyveres erők lejáratása címén indított büntetőeljárás keretében történt.

Rojzman volt egyike azon kevés politikusnak, akik igazán ellenzéki színekben képesek voltak nyerni választást nyerni Putyin harmadik elnöki ciklusának kezdete (2012) óta. A férfi 2013 és 2018 között volt a város polgármestere, utána az azóta bezáratott Eho Moszkvi munkatársa lett.

Az ellenzéki politikus jótékonysági alapítványánál és saját lakásánál is házkutatást végeztek a hatóságok. Utóbbiról felvétel is készült, amin látszik, ahogy maszkos katonák különböző tárgyakat visznek ki a házból.

Megérkezett a brit védelmi minisztérium menetrendszerű reggeli hírszerzői jelentése, amelyben azt állítják, az orosz hadsereg ember-, lőszer- és járműhiányban szenved.

Az oroszok minimálisan haladtak csak előre donbaszi offenzívájukkal, miközben készülnek egy nagyobb ukrán ellentámadásra. Emellett problémák vannak a katonák moráljával is.

A védelmi minisztérium megemlékezett Ukrajna függetlenségéről is, aminek ma van a 31. évfordulója.

Ahogy megszokhatták az olvasók, új nap új hírfolyamot indítunk az orosz-ukrán háború tudósításába. A keddi teljes hírfolyamot itt olvashatja vissza, a szerdait pedig kezdjük el a legfontosabb keddi fejleményekkel, címszavakban:

  • Ezrek búcsúztatták a szombaton merénylet áldozatává vált Darja Duginát Moszkvában. A merénylet hátterét külön cikkben elemeztük.
  • Ukrajnában augusztus 24. nemzeti ünnep, Ukrajnában attól tartanak, hogy Oroszország erre időzítve tervez valamit. Kijevben home office-szal, Harkivban kijárási tilalommal igyekeznek megelőzni a bajt. Zelenszkij elnök kemény válaszlépéseket ígért, ha az oroszok támadnának az ünnepen.
  • Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország fokozott intenzitással támad majd a következő napokban.
  • Katonai támogatásról tárgyal Kijevben a lengyel elnök.
  • Az USA hárommilliárd dolláros segélyt küld Ukrajnának.
  • Hét országgal kötött informális koalíciót hétfőn Ukrajna egy kijevi találkozón, ahol Magyarország is képviseltette magát Novák Katalin diplomáciai igazgatója, Altusz Kristóf személyében.
  • Nem lesz több Forma–1-es futam Oroszországban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!