Dánia és Litvánia is kéri, hogy ne engedjék be az EU-ba az orosz turistákat

2022. augusztus 17. – 22:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A litván és a dán külügyminiszter szerdán szintén azt javasolta, hogy az Európai Unió tagországai szüntessék be a turistavízum kiadását orosz állampolgárok részére Ukrajna orosz megszállása miatt.

Finnország és Észtország múlt héten tett erre javaslatot, de Olaf Scholz német kancellár és az EU Bizottság egyelőre nem támogatja a tervet – a lengyel külügy emiatt finoman bele is szállt Scholzba.

Ideális esetben ezt a döntést az uniós vezetők szintjén kellene meghozni: megszüntethetnék a már kiadott turistavízumok érvényességét, és minden (tagállam) beszüntetné az ilyen vízumok kiadását (orosz állampolgároknak) – magyarázta Gabrielius Landsbergis, a litván diplomácia vezetője.

Vilnius már nagyrészt felfüggesztette a turistavízumok és tartózkodási engedélyek kibocsátását orosz állampolgárok részére, miután Észtország és Lettország korábban megtette ezt a lépést, Finnország pedig szigorítja az orosz állampolgárokkal szembeni vízumszabályait.

Orosz turisták vízumát ellenőrzik Nuijamaa finn határvárosban – Fotó: Alessandro Rampazzo / AFP
Orosz turisták vízumát ellenőrzik Nuijamaa finn határvárosban – Fotó: Alessandro Rampazzo / AFP

Landsbergis megkérdőjelezte az egyéni, tagállami szintű intézkedések hatékonyságát, mivel orosz állampolgárok továbbra is beléphetnek az EU területére más EU-tagországok által kibocsátott vízumokkal.

Dánia, ahová Finnországhoz képest jóval kevesebb orosz turista látogat, egyetért a közös uniós válasz szükségességével, de ha kell, egyedül is lépni fog. Ha nem lesz közös EU-s nyilatkozat a kérdésben, Dánia a maga részéről megvizsgálja annak lehetőségét, hogy korlátozásokat vezessen be, és így csökkentse az orosz állampolgároknak kibocsátandó turistavízumok számát – hangsúlyozta Jeppe Kofod dán külügyminiszter a Ritzau dán hírügynökségnek.

Az EU féléves elnökségét jelenleg betöltő Csehország azt tervezi, hogy a kérdést napirendre tűzi a következő, augusztusi EU-külügyminiszteri találkozón. Svédország még nem döntött az álláspontjáról, Norvégia viszont, amely nem tagja az EU-nak, támogatna minden közös lépést.

(MTI)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!