Indiana törvényhozói megszavazták az első abortuszellenes jogszabályt a Roe kontra Wade döntés megsemmisítése óta

2022. augusztus 6. – 16:40

frissítve

Indiana törvényhozói megszavazták az első abortuszellenes jogszabályt a Roe kontra Wade döntés megsemmisítése óta
Az indianapolisi képviselőházban a közönség előtt vitatkoztak a törvényhozók az abortusztilalmat bevezető jogszabályról – Fotó: Cheney Orr / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hat héttel azután, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság döntése eltörölte a nők alkotmányos jogát a terhesség megszakítására, a republikánusok által ellenőrzött indianai szenátus döntő házként véglegesen jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely betiltaná az abortuszt Indiana államban.

A törvényjavaslat életbe lépésével, amelyet 28-19 arányban fogadtak el néhány órával azután, hogy az állam képviselőháza is megszavazta, Indiana lenne az első amerikai állam, amely ilyen tilalmat vezetne be azóta, hogy az 1973-as Roe kontra Wade ügyben kimondott ítéletet június 24-én megsemmisítették. Az intézkedés törvénybe iktatásáról szóló döntés most Eric Holcomb republikánus kormányzóra vár – tudósít a Reuters.

Az indianai törvényhozás egy rendkívüli ülésszakon fogadta el az intézkedést, amelyet a republikánus vezetők hívtak össze, miután a legfelsőbb bíróság konzervatív többsége a Dobbs kontra Jackson elnevezésű mississippi-i ügyben hozott döntéssel szabaddá tette az utat, hogy minden állam saját belátása szerint szabályozza az abortuszt.

Nyugat-Virginia is valószínűleg néhány napon belül elfogadja a majdnem teljes abortusztilalmat. Mintegy 10 másik republikánus vezetésű államban már hasonlóan szigorú tilalmak érvényesek, ezek hatályosak voltak még mielőtt a Dobbs-döntés felváltotta volna a Roe-t.

A Hoosier-államnak is nevezett Indiana június végén vált az újjáéledt országos abortuszvita gyújtópontjává, amikor a szomszédos Ohioból egy 10 éves lány, aki nemi erőszak áldozata volt, azért utazott oda, hogy megszakítsa terhességét, mert a szülővárosában tilos volt a terhesség hatodik hete után abortuszt végezni, és ez alól a szexuális erőszak vagy vérfertőzés sem jelent kivételt.

A jelenleg hatályos indianai törvények a páciens utolsó menstruációját követő 22. hétig engedélyezik az abortuszt. Ha a most megszavazott jogszabályt aláírja a kormányzó, akkor új időszámítás kezdődik: az új törvény teljesen betiltaná az abortuszt, kivételt csak a halálosnak ítélt magzati rendellenességek, illetve az anyát fenyegető súlyos fizikai egészségügyi kockázatok képeznek. A nemi erőszak vagy vérfertőzés kiskorú áldozatai esetében is tehetnek kivételeket, de csak a terhesség 10. hetéig.

Az orvosok, akikről kiderül, hogy megsértették az intézkedést, bűncselekmény elkövetésével vádolhatók, és orvosi engedélyük visszavonásával kell számolniuk.

Az indianapolisi törvényhozók három nappal azután fogadták el véglegesen a törvényt, hogy az abortusz ellenzői súlyos csapást szenvedtek el Kansasban, egy másik, túlnyomórészt konzervatív középnyugati államban. Itt népszavazáson utasították el azt a kezdeményezést, amely az abortuszjogok védelmét törölte volna a tagállam alkotmányából.

A nap folyamán civil aktivisták és abortuszjogvédők gyűltek össze az indianapolisi Capitolium épülete előtt, és a Twitteren közzétett videó szerint „Szégyelljétek magatokat!” skandálták, amikor a képviselőház tagjai elfogadták a törvényjavaslatot.

„A jogszabály kegyetlen és veszélyes támadás a szabadság ellen. Nem hagyjuk abba a harcot, amíg mindenki hozzá nem férhet a szükséges abortuszellátáshoz anélkül, hogy a politikusok beleavatkoznának” – üzenték a civil jogvédők a Twitteren.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!