Kansas népszavazáson döntött az abortuszhoz való jog védelméről

2022. augusztus 3. – 09:42

frissítve

Kansas népszavazáson döntött az abortuszhoz való jog védelméről
Fotó: Eric Cox / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Kansas államban a választók nagy többséggel szavazták meg egy népszavazáson az abortuszhoz való jog védelmét. A résztvevők több mint hatvan százaléka szavazott arra, hogy az abortuszhoz való jogot ne vegyék ki az állam alkotmányából, írja a BBC. Ez nagy sikernek számít, hiszen Kansas alapvetően egy konzervatív állam, ami mélyen kötődik az abortuszellenes mozgalomhoz. A kansasi szavazás volt az első tesztje a választók hangulatának azóta, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság júniusban megsemmisítette az abortuszhoz való alkotmányos jogot.

Joe Biden amerikai elnök erre úgy reagált, „ez a szavazás világossá teszi, amit tudunk: az amerikaiak többsége egyetért azzal, hogy a nőknek hozzáférést kell biztosítani az abortuszhoz, és kell, hogy joguk legyen a saját egészségügyi döntéseik meghozatalához”.

Az amerikai legfelsőbb bíróság június végén úgy döntött, hogy érvényteleníti a Roe kontra Wade ügyben született ítéletet. Az 1973-as jogesetben a testület azt mondta ki, hogy alkotmányellenesnek számít az abortuszjog korlátozása. A változás következtében a tagállamok szabadon rendelkezhetnek az abortusz szabályozásáról. A döntés hátteréről és következményeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A demokrata többségű amerikai képviselőház júliusban egyébként megszavazta az abortuszhoz való jog országos visszaállítását, de a jogszabályok valószínűleg nem emelkednek törvényerőre, mert a szenátusban nincs meg a szükséges demokrata többség az elfogadásukhoz. Ugyanakkor a képviselőházi szavazás új fejezetet nyitott a vitában, amely megosztotta az Egyesült Államokat.

Magyarországon évente több mint húszezer abortuszt végeznek el, a Telexnek hét nő mesélte el a történetét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!