Kansas népszavazáson döntött az abortuszhoz való jog védelméről

2022. augusztus 3. – 09:42

frissítve

Kansas népszavazáson döntött az abortuszhoz való jog védelméről
Fotó: Eric Cox / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Kansas államban a választók nagy többséggel szavazták meg egy népszavazáson az abortuszhoz való jog védelmét. A résztvevők több mint hatvan százaléka szavazott arra, hogy az abortuszhoz való jogot ne vegyék ki az állam alkotmányából, írja a BBC. Ez nagy sikernek számít, hiszen Kansas alapvetően egy konzervatív állam, ami mélyen kötődik az abortuszellenes mozgalomhoz. A kansasi szavazás volt az első tesztje a választók hangulatának azóta, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság júniusban megsemmisítette az abortuszhoz való alkotmányos jogot.

Joe Biden amerikai elnök erre úgy reagált, „ez a szavazás világossá teszi, amit tudunk: az amerikaiak többsége egyetért azzal, hogy a nőknek hozzáférést kell biztosítani az abortuszhoz, és kell, hogy joguk legyen a saját egészségügyi döntéseik meghozatalához”.

Az amerikai legfelsőbb bíróság június végén úgy döntött, hogy érvényteleníti a Roe kontra Wade ügyben született ítéletet. Az 1973-as jogesetben a testület azt mondta ki, hogy alkotmányellenesnek számít az abortuszjog korlátozása. A változás következtében a tagállamok szabadon rendelkezhetnek az abortusz szabályozásáról. A döntés hátteréről és következményeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A demokrata többségű amerikai képviselőház júliusban egyébként megszavazta az abortuszhoz való jog országos visszaállítását, de a jogszabályok valószínűleg nem emelkednek törvényerőre, mert a szenátusban nincs meg a szükséges demokrata többség az elfogadásukhoz. Ugyanakkor a képviselőházi szavazás új fejezetet nyitott a vitában, amely megosztotta az Egyesült Államokat.

Magyarországon évente több mint húszezer abortuszt végeznek el, a Telexnek hét nő mesélte el a történetét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!