Zelenszkij: Már 40 ezer orosz katona halt meg a háborúban

2022. július 27. – 09:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán elnök szokásos videóüzenetében azt állította, február 24-e óta 40 ezer orosz katona vesztette életét a harcokban, és „tízezrek sérültek és nyomorodtak meg”. Azonban Zelenszkij szerint a veszteségekről „az orosz állam nem hogy nem árult el semmit polgárainak, cenzúrázott minden erről szóló információt”.

Az ukrán elnöknek igaza van abban, hogy az orosz hatóságokról többször kiderült, rendkívül cinikus módon még a hozzátartozók elől is rejtegetik a halottakat, azonban valószínűleg túlbecsüli a háborús veszteségeket. Az amerikai, a brit és az észt titkosszolgálat ugyanis egyaránt nagyjából 15 ezerre teszi a háborúban elesett orosz katonák számát. Szakértők szerint a háborús veszteségeket a harctéri információk visszatartása és egyéb bizonytalanságok miatt érdemes inkább intervallumokban megadni.

Megsemmisült orosz harckocsi Zaporizzsja környékén – Fotó: Dmytro Smolyenko / Ukrinform / NurPhoto / AFP
Megsemmisült orosz harckocsi Zaporizzsja környékén – Fotó: Dmytro Smolyenko / Ukrinform / NurPhoto / AFP

A Szeverodonyeck körüli harcok idején az ukrán hatóságok is napi 50-100-200 halálos áldozatról számoltak be, ami azt jelenti, hogy Ukrajna halálos áldozatainak száma is bőven tízezer felett járhat. Az pedig biztosra vehető, hogy mindkét oldalon több tízezer ember sérülhetett meg, hiszen a modern háborúkban (ahol a nagyobb pusztítóerőt ellensúlyozza a jobb egészségügyi ellátás) általában 3:1 arányban szokták megállapítani a sebesültek és halottak arányát. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a veszteségek kérdésével foglalkozó alapos Economist-elemzés szerint a tüzérség főszerepének köszönhetően elképzelhető, hogy egy halottra valójában sokkal több sebesült jut.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!