Uniós biztos: Magyarországnak is ki kell vennie a részét a gázspórolásból

2022. július 27. – 20:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországnak is ki kell vennie a részét a gázspórolási tervből – mondta a CNN-nek Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa. Simson hozzátette, hogy hazánk természetesen számíthat az uniós szomszédjai segítségére.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Európai Unió energiaügyi miniszterei kedden elfogadták a Bizottság gázspórolási tervét, ami szerint a tagállamoknak augusztustól márciusig 15 százalékkal kell csökkentenie a gázfogyasztását az elmúlt évek átlagához képest. Magyarország volt az egyetlen uniós tagállam, amely a terv ellen szavazott, a kormány szerint ugyanis a gázspórolásról szóló rendelet „végrehajthatatlan”.

Kadri Simson energiaügyi biztos az Európai Bizottság július 20-i sajtótájékoztatóján – Fotó: Yves Herman / Reuters
Kadri Simson energiaügyi biztos az Európai Bizottság július 20-i sajtótájékoztatóján – Fotó: Yves Herman / Reuters

„Magyarország a szomszédos országok szolidaritásától függ, ugyanis nincs tengerpartja. Még ha Oroszországtól is szerzi be a gázt, akkor is szüksége van a szomszédaira, akik tranzitútvonalakat kínálnak neki”

– mondta a CNN-nek az energiaügyi uniós biztos. Kadri Simson szerint az uniós tagállamok megállapodtak arról is, hogy ha Oroszország teljes egészében leállítja a gázszállításokat Európa felé, akkor a szomszédok ki fogják segíteni egymást. „Ehhez viszont mindenkinek ki kell vennie a részét a feladatokból” – tette hozzá a Bizottság tagja. „Most minden tagállam azon dolgozik, milyen tervekkel tud takarékoskodni a gázfelhasználásán.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!