Két év alatt leválna az orosz gázról Olaszország, de a rövid távú cél, hogy átvészeljék a telet

2022. július 27. – 22:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszország 2024 közepéig függetleníti magát az orosz gáztól, legalábbis az olasz kormány ígérete szerint. Roberto Cingolani ökológiai átmenetért felelős miniszter szerdán arról is beszélt az MTI beszámolója szerint, hogy az olaszoknak elég gázkészletük van ahhoz, hogy elkerüljék az ellátási válságot a tél végéig – még úgy is, ha Oroszország elzárja a csapot.

Cingolani reméli, hogy az év végére, vagy hamarabb, legalább 90 százalékban feltöltik a gáztárolókat: „Rövid távon az a cél, hogy a diverzifikációs terv, a tárolók feltöltése és az energiatakarékossági terv segítségével átvészeljük a 2022-2023-as telet.” Emellett évi 2,5 milliárd köbméter gázt szeretnének megtakarítani azzal, hogy a középületekben és a háztartásokban egy fokkal csökkentik a hőmérsékletet, és napi egy órával a fűtést.

„A más forrásból származó gázellátás romlása esetén szigorúbb megszorító tervet állíthatunk fel, de most az energiabiztonság garantált”

– mondta Roberto Cingolani. Hozzátette, hogy Olaszország az ukrajnai háború kezdete óta egy sor megállapodást kötött, hogy csökkentse a függőségét az orosz gáztól, ma pedig már Algéria a legfőbb olasz gázimport-forrás.

A miniszterrel nagyrészt egyetértett az olasz gázellátásért jelentős részben felelős Snam vállalat vezérigazgatója, Stefano Venier is, de a Reuters beszámolója szerint szőrmentén azt is felvetette, hogy nem biztos, hogy minden a tervek szerint alakul:

„Nem mondom, hogy nem lesznek problémák az országban. De nagyobb kockázatot Olaszország számára csak abban látok, ha nullára csökkennének az orosz gázszállítások, és rendkívül hideg lenne a január.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!