Katonailag a Donbaszban, diplomáciailag Afrikában nyomulnak előre az oroszok

2022. július 27. – 14:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sikerült taktikailag előrenyomulnia a Donbaszban a Wagner orosz katonai magáncég csapatainak, legalábbis a brit védelmi minisztérium feltételezése szerint. A hétfőn kiadott hírszerzői jelentésükben arról írtak, hogy a vuhlehirszkai erőműnél és közeli Novoluhanszkénál tudták az ukrán erők egy részét visszavonulásra kényszeríteni.

A védelmi minisztérium a harci helyzet mellett arról is ír, hogy Szergej Lavrov épp Afrikában turnézik. Az orosz külügyminiszter Egyiptomba, Etiópiába, Ugandába és a Kongói Köztársaságba látogat a napokban, ahol a britek szerint azt az üzenetet terjeszti majd, hogy a nyugati országok a felelősek a kibontakozó globális élelmiszerválságért. Mivel több afrikai ország is semleges álláspontot képvisel az ukrajnai háborúval kapcsolatban, ezért Lavrov reménykedhet abban, hogy elnyeri ezen országok támogatását.

Demeke Mekonnen etióp külügyminiszterrel találkozik orosz kollégája, Szergej Lavrov – Fotó: Russian Foreign Ministry / Handout via Reuters
Demeke Mekonnen etióp külügyminiszterrel találkozik orosz kollégája, Szergej Lavrov – Fotó: Russian Foreign Ministry / Handout via Reuters

Oroszország már 2014 óta erősíti befolyását egész Afrikában, a britek szerint elsősorban azért, mert ez is erősíti a Moszkva által vágyott „nagyhatalmi státusz” képét. Másrészt nyersanyag-koncessziókat is tud ezzel biztosítani magának több országban, ráadásul az általa meggyőzött államok a nemzetközi fórumokon is Oroszország érdekeinek megfelelően szavazhatnak a jövőben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!