A török kormány szerint egy héten belül helyreáll a fekete-tengeri gabonakereskedelem, az év végéig 25 millió tonnát exportálhat Ukrajna

2022. július 27. – 13:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Törökország úgy számol, a logisztikai feladatok rendezését követően, akár egy héten belül kifuthatnak a blokád alá vont ukrán kikötőkből a gabonaszállító hajók, és az export volumene az év végéig elérheti a 25 millió tonnát (ami lényegében a teljes exportra szánt ukrán gabonamennyiség elszállítását jelentené). Ukrajna és Oroszország – Törökország és az ENSZ közreműködésével – pénteken írt alá egy megállapodást az invázió után ukrán kézen meredt kikötők blokádjának megszüntetéséről, lehetővé téve a gabona exportját. Az ukrán partvédő aknazáron és az orosz haditengerészeti blokádon történő átjutáshoz Isztambulban fel is állítottak egy koordinációs központot.

A tengeri szállítás koodináció szerdán megnyitott isztambuli központja Fotó: Maxim Durnev / Sputnik via AFP
A tengeri szállítás koodináció szerdán megnyitott isztambuli központja Fotó: Maxim Durnev / Sputnik via AFP

A háború kezdete óta a kikötőkben ragadt 20-25 millió tonna ukrán gabona hiánya a búza világpiaci árának megugrásához vezetett, és komoly élelmiszerválságot idézett elő Pakisztántól a Közel-Keletig

A konfliktusban többször is közvetítőként fellépő Törökország optimizmusára árnyékot vet, hogy a legfontosabb kikötővárost, Odesszára a megállapodás óta már két ízben is rakétacsapást mért az orosz haditengerészet.

Frissítés: Az ukrán haditengerészet szerda délutáni közleményében is megerősítette, hogy megkezdődtek az előkészületek Csornomorszk, Pivdeny és Odessza kikötőiben a szállítmányok indítására. A szállítóhajókat konvojokba szervezik, a konvojokat pedig ukrán hadihajók kísérik át a kikötőket deszanttámadástól védelmező aknazárokon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!