18 becsapódást észleltek az Antonovszkij hídon, az orosz légvédelem képtelen elfogni az amerikai rakétákat

2022. július 27. – 11:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda reggel újabb rakétacsapás érte a Dnyipro folyón átívelő Antonovszkij hidat, melyet egy hete kezdett lőni az ukrán tüzérség. A híd a Krím-félszigettől északnyugatra található, az orosz invázió első szakaszában elfoglalt Herszon városát köti össze a többi megszállt területtel, így értelemszerűen komoly szerepet játszik a várost megszálló orosz erők utánpótlásában – különösen a légi úton körülményesen szállítható nehézfegyverzet átcsoportosításában –, illetve adott esetben visszavonásában.

Meg nem erősített hitelességű közösségi médiás felvételek és szemtanúk elbeszélése alapján 18 találat érte az 1366 méter hosszú (azaz a hárosi M0-s Dona-hídnál kétszer hosszabb) autópálya-hidat. A számos becsapódás arra is utal, hogy az orosz légvédelem képtelen volt elfogni az ukrán tüzérség leghatékonyabb eszközét, az Egyesült Államok által szállított M142-as HIMARS rakétaindítók lövedékeit – Mihajlo Podoljak ukrán elnöki kabinetfőnök posztjában azzal heccelte az oroszokat, hogy a „híd sikeresen elfogta az ukrán rakétákat”, és a megszállók jobban teszik, ha megtanulnak úszni.

Helyszíni videók alapján a hídpályán óriási lyukak tátonganak, de a herszoni kollaboráns vezetés feje, Kirill Sztremuszov szerint a híd szerkezetileg ép maradt, és a rá mért tüzérségi csapások „nem fogják befolyásolni a harcok kiemenetelét”.

A Herszon visszafoglalását célzó ukrán offenzíva előkészületeiről – a háború egyéb aktualitásai mellett – Rácz András biztonságpolitikai szakértő néhány napja részletesen is beszélt a Telexnek, a cikket itt olvashatja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!