Meghalt egy szeparatista fogságban tartott brit segélymunkás

2022. július 15. – 15:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt Paul Urey, egy brit segélymunkás, akit még áprilisban fogtak el Donyecki Népköztársaság (DNR) nevű szakadár régió katonái Zaporizzsjánál – írja a Moscow Times. A 45 éves férfi és szintén brit társa, Dylan Healyt önkéntesként érkeztek Ukrajnába, hogy segítsenek a civil lakosságnak. A DNR azzal vádolta meg őket, hogy zsoldosok, amiért halálbüntetés is járhat.

A régió emberi jogi biztosa, Daria Morozova azt mondta, hogy Urey betegség és stressz miatt halt meg.

„Az első orvosi vizsgálat során Paul Urey-nál számos krónikus betegséget diagnosztizáltak, többek között inzulint igénylő cukorbetegséget, légzőszervi elégtelenséget, veseelégtelenséget és számos szív- és érrendszeri betegséget. E diagnózisok és a stressz miatt július 10-én meghalt”

– mondta Marozova.

Urey édesanyja, Linda már korábban is felvetette, hogy a fiának egészségügyi problémái vannak. Azt mondta, hogy a fia azért ment Ukrajnába, hogy segítsen az orosz invázió miatt kialakult humanitárius válság kezelésében.

Paul Urey egy dátum nélküli képen – Fotó: Presidium Network / Reuters
Paul Urey egy dátum nélküli képen – Fotó: Presidium Network / Reuters

A férfi májusban megjelent egy orosz műsorban. A Moscow Times szerint akkor azt mondta, hogy azért ment Ukrajnába, mert nem hitte el, amiket a brit média mondott az orosz invázióról. Linda erre azt mondta, hogy ismeri a fiát, a válasz nem volt őszinte. Szerinte kényszerítették, hogy ezt mondja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!