Megérkeztek Ukrajnába a nagy hatótávolságú M270-es rakétarendszerek

2022. július 15. – 23:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkeztek Ukrajnába az első, nagy hatótávolságú M270-es típusú rakétasorozatvető rendszerek – jelentette be Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Twitteren. Reznyikov köszönetet mondott Ukrajna partnereinek, és hozzátette hogy „az ellenségnek nem lesz kegyelem”.

A brit kormány június elején jelentette be, hogy M270 rakétasorozatvetőket küldenek Ukrajnába. Ezek a rakétarendszerek akár 80 kilométer távolságból is képesek célba találni. Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy az M270-hez hasonló hatótávolságú amerikai HIMARS rakétarendszerekkel már több mint harminc orosz katonai logisztikai létesítményt semmisített meg.

Ahogy korábban írtuk, a britektől és amerikaiaktól kapott rakétavetők valóban alkalmasak lehetnek a tüzérségi párbajok megvívására, hiszen igen mozgékonyak, ráadásul olyan GPS-irányítású rakétákat lőnek ki, melyek 80 kilométeres távolságból is lehetővé teszik a pontos célzást – ezzel messze az orosz tarackok lőtávolságán kívülről, néhány próbálkozásból lehet megsemmisíteni az ütegeket.

Ugyanakkor az tüzérségi fölény kialakítására alkalmas fegyverekből az USA és Nagy-Britannia egyelőre csak néhány darabot küldött, és ennyi fegyvertől nem lehet csodát várni. Ezek a fegyverek ráadásul automatikusan az orosz támadások első számú célpontjává fognak válni – ne felejtsük, Oroszország még mindig rengeteg precíziós fegyvert tud bevetni, akár messze az ukrán hátországban.

(MTI, Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!