Négy év börtönre ítéltek egy demokráciapárti aktivistát Oroszországban

2022. július 15. – 21:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Négy év szabadságvesztésre ítélték Oroszországban Andrej Pivovarov demokráciapárti aktivistát és jogászt – írja a Guardian. A 40 éves Pivovarov vezette a Nyílt Oroszország nevű ellenzéki csoportot, míg a szervezet 2021 novemberében be nem jelentette, hogy kormányzati nyomás miatt beszüntetik működésüket.

Az aktivistát 2021 júniusában szedték le a hatóságok egy Varsóba tartó repülőgépről a szentpétervári reptéren, azóta letartóztatásban van. A bíróság most kijelentette, hogy átnézték a bizonyítékokat, és arra jutottak, hogy Pivovarov bűnös. A négy év börtön mellett nyolc évre a közügyektől is eltiltották.

Andrej Pivovarov egy 2020-as moszkvai tüntetésen – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP
Andrej Pivovarov egy 2020-as moszkvai tüntetésen – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

A férfi a bírósági tárgyaláson azt mondta, hogy a változás igenis Oroszország felé tart, és inkább előbb, mint utóbb meg is fog érkezni.

„Még ha most el is tapossák és bebörtönzik azokat, akik a jövőt képviselik, tudom, hogy a fejlődést nem lehet megállítani, a pozitív irányú változások elkerülhetetlenek, és nincsenek messze”

– mondta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!