Két befolyásos nemzetközi oknyomozó portált is betiltottak Oroszországban

2022. július 15. – 14:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az „Orosz Föderációra jelentett biztonsági fenyegetése” miatt nemkívánatos entitásokká minősítette az orosz főügyészség a Bellingcat és az Insider nevű oknyomozó oldalakat, ami egyfelől azt jelenti, hogy nem működhetnek Oroszország területén, másfelől pedig orosz állampolgárok nem működhetnek együtt velük. Egyébként a két oldal eddig is szerepelt már az orosz hatóságok politikai szempontok szerint összeállított „külföldi ügynökök”-listáján.

A 2014-ben, egy brit újságíró által alapított, a nyílt forrásokon – például műholdas térképek, közösségi médiás bejegyzések, fotók elemzésén – alapuló tényfeltáró újságírás egyik úttörőjének számító Bellingcathez több fontos, Oroszországot kellemetlenül érintő leleplezés is fűződik a Malaysian Airlines utasszállítójának lelövésétől kezdve az Alexej Navalnijt megmérgező ügynökök azonosításán át a 2022-es invázióban elkövetett orosz háborús bűnök bizonyítékainak feltárásáig. A Bellingcat a Telex egyik nemzetközi partnere, a portál több cikkének magyar fordítása is nálunk jelent meg először.

Az invázió megindítása után még feszesebbé váló orosz médiacenzúráról és állami propagandáról itt írtunk részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!