Háború ide vagy oda, a Nemzetközi Űrállomáson folytatódik az amerikai–orosz együttműködés

2022. július 15. – 18:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A NASA és a Roszkoszmosz, azaz az amerikai és az orosz űrkutatási hivatal megállapodást írt alá a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló vegyes legénységű járatokról, lehetővé téve, hogy a két nemzet űrhajósai egymás űrhajóival jussanak fel.

A Roszkoszmosz Telegram-oldalán pénteken közölte, hogy az előző nap aláírt egyezség egyaránt szolgálja Oroszország és az Egyesült Államok érdekeit, illetve elősegíti az együttműködést az ISS-program keretében és a békés célú űrkutatási projektek hatékony megvalósítása érdekében.

„A megállapodás célja, hogy rendkívüli helyzet esetén, amennyiben egy orosz vagy amerikai űrhajó indulása elmarad, illetve jelentősen késik, biztosítva legyen az ISS fedélzetén legalább egy NASA- és egy Roszkoszmosz-űrhajós az orosz, illetve az amerikai modulok üzemeltetése érdekében” – írta Telegram-oldalán a Roszkoszmosz.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken váltotta le Dmitrij Rogozint, a Roszkoszmosz eddigi elnökét, aki a háború kitörése és az Oroszország elleni szankciók bevezetése óta többször is nyilvános szópárbajba keveredett nyugati szereplőkkel, és a szankciók miatt az ISS lezuhanásával is fenyegetőzött. Helyére a 65 éves, katonai háttérrel rendelkező Jurij Boriszov eddigi miniszterelnök-helyettest nevezte ki. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a nap folyamán újságírói kérdésre felelve kijelentette, hogy Rogozin a megfelelő időben új megbízatást kap, munkájában nem volt semmilyen kivetni való.

(MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!