Egy négyéves gyerek is meghalt a Vinnicját ért csapásban

2022. július 15. – 08:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

23-ra nőtt a Vinnicjában lakóépületeket és egy kulturális központot ért csütörtöki támadás halálos áldozatainak száma, és még 39 embert keresnek a romok alatt. A rendőrség péntek reggeli közleménye szerint a halottak közül csak hatot sikerült azonosítani, és igen magas a sebesültek száma. A 66 kórházban ápolt ember közül 5 kritikus állapotban van, 34-en pedig súlyos sérüléseket szenvedtek.

Az azonosított áldozatok között van a négyéves Liza Dmitrijeva, akinek utolsó óráit édesanyja posztjaiból tökéletesen lehet azonosítani. Anya és lánya csütörtök délelőtt indultak el babakocsival sétálni a frontvonaltól messze eső, Kijevtől is 300 kilométerre délnyugatra található 370 ezres város egyik forgalmas terére, és épp a Premehoj téren található nagy kulturális központ előtt jártak, amikor az épületbe becsapódott a Fekete-tengeren járőröző orosz tengeralattjáróról indított egyik robotrepülő. A robbanásban Liza életét vesztette, anyja lába pedig leszakadt, őt jelenleg kórházban ápolják. A detonációt követően a helyszínre siető mentőalakulatok által készített képeken már csak a felborult rózsaszín-fekete babakocsi látható:

Fotó: Efrem Lukackij / AP
Fotó: Efrem Lukackij / AP

A becsapódás előtt néhány perccel készült videó:

Oroszország egyelőre hivatalosan nem adott magyarázatot arra, hogyan találhattak el a precíziós csapásokra használt Kalibr robotrepülőkkel ennyire nyilvánvalóan nem katonai célpontokat, de nem hivatalos propagandacsatornákon már elkezdődött annak terjesztése, hogy az épületekben ukrán „nácikat” szállásoltak el.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!