Csütörtökön 13 670 ember jött Ukrajnából Magyarországra

2022. július 15. – 09:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel pénteken közölt adatai szerint csütörtökön az ukrán-magyar határszakaszon 7445 ember lépett be Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6225-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. 68 menekült – köztük 22 gyermek – vonattal érkezett Budapestre. A beléptetettek közül a rendőrség 295 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Az ukrajnai háború kitörése óta a kormányzat adatai szerint 1,3 millió menekült érkezett Magyarországra, azonban közülük alig több, mint 24 ezren kértek menedékes státuszt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR csütörtöki adatai szerint jelenleg több mint 5,6 millió ukrajnai menekültet tartanak nyilván Európa-szerte. A háború kitörése óta közel 8,8 millióan menekültek el Ukrajnából, de több mint hárommillióan már visszatértek az országba, azonban a szervezet felmérése szerint a menekültek mintegy kétharmada arra számít, hogy a befogadó országukban maradnak, amíg Ukrajnában nem javul a biztonsági helyzet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!