A pánik és az álhírek erősítik a civilek elleni orosz csapások hatékonyságát

2022. július 15. – 10:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország mélyen az ukrán hátországban, civil célpontok ellen végrehajtott rakétacsapásainak nyilvánvaló célja a harcokban közvetlenül nem érintett ukrán lakosság biztonságérzetének megingatása. A kremencsuki vagy vinnicjai támadások által megalapozott félelem kiváló táptalajául szolgál a közösségi médián végigsöprő pánikkeltő posztoknak. A nyugat-ukrajnai Lviv regionális kormányzója, Makszim Kozickij például pénteken arról számolt be, hogy egy megalapozatlannak bizonyult légiriadó után a Telegramon és a Facebookon robbanásokról beszámoló posztok terjedtek el. Kozickij ezért arra kérte a lakosságot, hogy a nyugalom megőrzése és a valódi fenyegetések kiszűrése érdekében

Mindenki gondolkozzon el azon, milyen forrásokból szerzi be információit.

A kormányzó beszámolója szerint egyébként folyamatosan érkezek az egyelőre biztonságos régióba Kelet-Ukrajnából: csütörtökön 172 ember érkezett az evakuáció céljára használt vasúti szerelvényeken, miközben 842-en indultak el a lengyelországi Przemyśl felé.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!