NYT: Putyin lerázta magáról a háborús sokkot, az utóbbi hetekben visszarázódott a magabiztos, nyugodt vezető szerepébe

2022. július 1. – 12:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Emlékeznek még arra, amikor Vlagyimir Putyin dühtől fuldokolva szidta az ukrán „fasisztákat”, idegesen markolászta az asztalt a rapportra berendelt Szergej Sojguval szemben? Nos, a New York Times kremlinoológiai elemzése szerint az orosz elnök számára véget ért a stressz-korszak, Putyin a február-márciusi korszaknál jóval több nyilvános szereplést vállal, szerdán már külföldi útra is vállalkozott (oké, a szomszédos Türkmenisztánba), sőt, a koronavírus-fertőzéstől rettegő elnök a járvány kitörése óta első ízben töltött el egy éjszakát hazáján kívül.

A kiegyensúlyozottság oka az lehet, hogy Putyin úgy érzi, a kezdeti kínos bukdácsolást követően Oroszország ráállt a győzelemhez vezető útra, a szankciók nem küldték padlóra sem az orosz gazdaságot (még), sem pedig a rezsimet. Az amerikai lapnak nyilatkozó egyik elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben Putyin kora tavasszal még többször is megtorlással, nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetett, addig a Türkmenisztánban tartott közép-ázsiai konferencián tartott hétperces beszédében egyetlen egyszer nem említette sem Ukrajnát, sem a Nyugatot, amivel azt sugallhatja, hogy Oroszország részéről a dolgok visszatértek a régi kerékvágásba.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!