Oroszország elkezdte elhordani a gabonát az elfoglalt ukrán kikötőkből

2022. július 1. – 19:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország megnyitott egy elfoglalt, a háború kezdete óta lezárt ukrán kikötőt, és hajóval szállítja el onnan a gabonát Törökországba – írja a Sky News.

Nemzetközi becslések szerint 20-25 millió tonna gabona rekedt Ukrajnában, és emiatt sok országban fennál az éhínség veszélye. Putyin megígérte, hogy segít megnyitni az ukrán kikötőket, de a kijevi kormány nem bízik az orosz elnök szavában. Erről, valamint arról, hogy valójában mire is hajthatnak az oroszok, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

A Crimea 24 nevű oroszbarát tévéadó mutatott be felvételeket az első Bergyanszkból érkező gabonaszállítmányt. A videón kitakarták a hajó nevét, de a Sky News nyomozása alapján a felvételen az orosz zászló alatt hajózó Zhibek Zholy látható.

Képernyőkép a Crimea 24 csütörtöki híradójából, amin a kitakart nevű Zhibek Zholy látható – Fotó: Крым 24
Képernyőkép a Crimea 24 csütörtöki híradójából, amin a kitakart nevű Zhibek Zholy látható – Fotó: Крым 24

A nemzetközi hajózást követő rendszerek szerint a Zhibek Zholy ma reggel érkezett meg a törökországi Karasu kikötőjébe. A hajó június 25-én hagyta el Novorosszijszk kikötőjét, de mikor megindult az Azovi-tengeren Ukrajna felé, lekapcsolta a jeladóját, és csak akkor kapcsolta vissza, mikor már Törökország felé tartott. Az amerikai külügyminisztérium szerint ezt a taktikát azok a hajók használják, amelyek illegálisan exportálnak gabonát az elfoglalt ukrán területekről. A Sky News több ilyen szállítmányról is írt már.

Az ukrán kormány azt mondta, hogy a török hatóságok közreműködésével igyekeznek beazonosítani ezeket a szállítmányokat és a felelősöket, bár ezt megnehezíti, hogy egyrészt az illegális gabonaexportőrök gyakran hamis iratokat mutatnak be, másrészt nem könnyű leellenőrizni, pontosan honnan is származik egy adag gabona.

Az MTI szerint a világgazdaságban kialakult bizonytalanság miatt Szlovénia felvásárolja az országban megtermett összes búzát, hogy segítsék a szlovén gazdákat és hatékonyabban befolyásolják az élelmiszerárakat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!