Először érkezett több cseppfolyósított amerikai gáz az EU-ba, mint vezetékes orosz

2022. július 1. – 17:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Júniusban fordult elő először, hogy az Európai Unióba több cseppfolyósított földgáz, azaz LNG érkezett az Egyesült Államokból, mint amennyi vezetékes földgáz Oroszországból – közölte Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója:

Az LNG-ről mint az orosz energiahordozók iránti függés csökkentésének egyik lehetséges irányáról ebben a cikkben írtunk részletesebben, több más olyan lépés mellett, amelyeket titokban már a magyar kormány is vizsgál.

Közben az orosz Gazprom gáztermelése közel 9 százalékkal csökkent az első fél évben: 238,4 milliárd köbméter földgázt termelt a június végével záródott idei első hat hónapban, ami 8,6 százalékkal (22,4 milliárd köbméterrel) kevesebb az egy évvel korábbinál. A nem FÁK-országokba irányuló export 31 százalékkal (31 milliárd köbméterrel) 68,9 milliárd köbméterre zsugorodott. A Gazprom és a CNPC kínai olaj- és gázipari társaság közötti kétoldalú, hosszú távú szerződés értelmében nőtt a Kínába irányuló gázexport a Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül. A Kínába irányuló orosz vezetékes gázszállítás 63,4 százalékkal, 7,5 milliárd köbméterre bővült.

(Oilprice.com, MTI)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!