Levélhullás, kőeső, pánik: videón a kremencsuki rakétabecsapódások pillanatai

2022. június 28. – 19:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közösségi médiában kedd délutánra megjelent a kremencsuki rakétatámadás pillanatairól készített videó, amit a közép-ukrajnai város bevásárlóközpontja körüli biztonsági kamerák felvételeiből vágtak össze:

A felvétel a záporozó törmelékektől a magát pánikszerűen a dísztóba vető járókelőn át a gyerekét a detonáció elől egy vaskos fatörzs mögé menekítő férfiig tényleg önmagáért beszél.

Ami a kontextust illeti: A 210 ezres közép-ukrajnai város egyik zsúfolt bevásárlóközpontjába hétfőn csapódott be két rakéta – a becsapódások közti időeltérés miatt látszanak a videón olyan emberek, akik már eleve menekülnek. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt mondta, az épületben több mint ezer civil tartózkodott a támadás pillanatában, a jelenleg (=kedd délután) is zajló mentési munkálatok során eddig 18 halálos áldozatot ástak ki a romok alól.

A világ vezető gazdaságait tömörítő G7-országok egy közös nyilatkozatban háborús bűncselekménynek nevezték a támadást. Oroszország némi hallgatást követően azzal magyarázta a tragédiát, hogy ők valójában egy fegyverraktárra mértek „precíziós csapást”, és az ott tárolt nyugati lőszer robbanása okozta a tüzet „használaton kívül lévő” kremencsuki bevásárlóközpontban. Ukrajna szerint azonban a létesítménybe egy Oroszország fölött járőröző Tu-22M stratégiai bombázóról indított X-22-es levegő-föld rakéták csapódtak be. Kedd esti tudásunk szerint az sem kizárt, hogy egy rakéta a bevásárlóközpontot találta el, egy pedig a mellette álló raktárépületet (ahol azonban a detonáció mértékéből ítélve biztos nem tároltak lőszert).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!