Orbán megérkezett a NATO-csúcsra, a gyors fegyverszünet és a béketárgyalások mellett fog érvelni

2022. június 29. – 00:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor a szerdai madridi NATO-csúcstalálkozón gyors fegyverszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz majd

– tájékoztatta az MTI-t kedd este Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A magyar miniszterelnök kedd este utazott a spanyol fővárosba, ahol VI. Fülöp spanyol király gálavacsora keretében látta vendégül a Madridba érkezett vezetőket a Királyi Palotában. A magyar kormány hivatalos nyilatkozata szerint Orbán a NATO-csúcson azt az álláspontot fogja képviselni, hogy az ukrajnai háború eszkalációja helyett a béke érdekében tett erőfeszítésekre van szükség.

Gyors fegyverszünet és béketárgyalások: ez a recept az Európát sújtó háborús infláció és a küszöbön álló háborús gazdasági válság ellen.

A magyar kormány közleményében nem árulta el, milyen feltételek mellett tartana elképzelhetőnek egy fegyverszünetet a jelenleg elkeseredett harcokat folytató felek között, milyen eszközökkel tartatná be azt; és egy NATO-tagállamtól legalább is szokatlan módon csak általánosságban, Oroszország elvitathatatlan felelősségének említése nélkül beszélt a „háború eszkalációjá”-ról.

A NATO egy diplomáciai sikert már biztosan elkönyvelhetett a csúcstalálkozó előtt, hiszen Törökországot sikerült rávenni, hogy adja áldását Svédország és Finnország csatlakozására.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!