Kreml-szóvivő: A harcok akár még ma véget érhetnek

2022. június 28. – 20:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden egy, az MTI által szemlézett online sajtótájékoztatón állította, hogy az ukrajnai harcok még a nap lejártáig véget érhetnének, ha Kijev fegyverletételre utasítaná a „nacionalistákat” Peszkov elképzelése szerint ez a következőképp nézne ki:

Kell egy parancs a nacionalista egységeknek, hogy tegyék le a fegyvert, kell egy parancs az ukrán hadseregnek, hogy tegye le a fegyvert, és teljesíteni kell Oroszország feltételeit. És minden véget érhet még azelőtt, hogy ez a nap véget érne.

Oroszország február 24-én arra hivatkozva indított inváziót Ukrajna elfoglalására, hogy Kelet-Ukrajnában ukrán „nacionalisták” (avagy „fasiszták” netán „banderisták”) népirtást hajtanak végre az orosz etnikumú/orosz anyanyelvű lakosság körében. Azonban ahogy az tényellenőrző cikkünkből kiderül, bár az ukrán szélsőjobboldali milíciák 2014 óta gyarapodó katonai erejét és politikai befolyását nem szabad lebecsülni, ez a népirtás szinte kizárólag az orosz propagandában zajlik. A Kreml a háború elején többször állította, hogy nem az ukrán nép vagy hadsereg, hanem az Ukrajnát mintegy foglyul ejtő nacionalista-NATO-barát klikk ellen vív „felszabadító” háborút, azonban a sorozatos tömegmészárlásokat már egyfajta kollektív bűnösséggel igyekezett megmagyarázni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!