Gigantikus haderőfejlesztésbe kezd Lengyelország

2022. június 28. – 17:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenlegi 150 ezerről 400 ezer főre növekszik a lengyel hadsereg létszáma, a kormány több száz rakéta-sorozatvetőt és 32 korszerű, ötödik generációs vadászgépet is vásárol.

– jelentette be kedden Jarosław Kaczyński, a lengyel kormánypárt vezetője, volt miniszterelnök-helyettes. A Jog és Igazságosság (PiS) vezetőjeként és királycsinálójaként Lengyelország legbefolyásosabb politikusának számító Kaczyński csak megtoldotta 100 ezerrel az eddigi 300 ezres létszámbővítési célt, azonban a Toruń városában tartott kampányesemény nagyon komoly eszközbeszerzéseket lengetett be. Ezek szerint a közeljövőben a lengyel haderőt erősíti majd

  • nem kevesebb, mint 500 darab HIMARS rakéta-sorozatvetőt, mely jelenleg a világ egyik legfélelmetesebb tüzérségi eszköze (a mennyiség érzékeltetése végett: Ukrajnába eddig 4 HIMARS-t küldött az Egyesült Államok)
  • 32 darab ötödik generációs F-35-ös vadászgépet,
  • 250 darab M1A2 SEPv3 harckocsit (ez az Abrams modernizált változata, melyet az amerikai hadsereg is csak 2020-ban állított rendszerbe),
  • 500, Kaczyński által nem konkretizált harckocsit,
  • valamint 8 darab Patriot rakétavédelmi rendszert.

A politikus szerint a fejlesztéseknek köszönhetően Lengyelország képes lesz olyan elrettentő erőt felvonultatni, mellyel el tudja kerülni Ukrajna sorsát. Ezek a tételek nem tűnnek politikai ígérgetéseknek, több beszerzésre már korábban is áldását adta az amerikai védelmi minisztérium (Lengyelország szinte kizárólag amerikai fegyvereket vásárol); sőt, Kaczyński azt nem is említette a bevásárlólistájában, hogy Varsó a régi szovjet Mi-24-es harci helikoptereit Apache vagy Viper amerikai típusra cseréli le.

Jarosław Kaczyński a múlt héten mondott le kormányfő-helyettesi posztjáról, hogy minden erejével a vezető kormánypártra koncentrálhasson. A politikus már tavaly októberben kilátásba helyezte lemondását, amit az ukrajnai háború miatt halasztott el. A Kaczyński vezette PiS éveken át az Orbán-kormány legfontosabb ideológiai-politikai szövetségesének számított, azonban az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta ez a viszony határozottan megromlott, a lengyel politikus is keményen kritizálta a magyar kormányfőt Putyin agressziójával kapcsolatos erélytelensége miatt.

(Poland Daily 24 via Portfolio)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!