Putyin szerint blöff, hogy Oroszország blokkolja az ukrán gabonaexportot

2022. június 3. – 08:29

frissítve

Putyin szerint blöff, hogy Oroszország blokkolja az ukrán gabonaexportot
Egy bombakráter Harkiv közelében – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország területére csütörtökön az ukrán–magyar határszakaszon 5453 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4028 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 236 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

(MTI)

Az ukrán erők sikerrel küzdöttek az oroszok ellen Szeverodonyeck városában, de a Donbász térségében nem változott a helyzet az elmúlt 24 órában – mondta el Volodimir Zelenszkij szokásos késő esti videóüzenetében.

Zelenszkij emellett megköszönte Joe Biden amerikai elnöknek, hogy HIMARS rakétarendszereket ígért Ukrajnának, illetve elmondta, hogy jó híreket vár a fegyverszállítással kapcsolatban más partnerországoktól is.

Magyarország józan eszét és kemény politikai kiállását méltatja Mihail Uljanov, Oroszország bécsi ENSZ-nagykövete, amiért Kirill pátriárka lekerült az uniós szankciós listáról – írja a Hvg.

„Szóval Kirill pátriárka neve kikerült a 6. szankciócsomagból Magyarország szilárd álláspontja, józan esze és politikai akarata miatt, amivel megakadályozta újabb súlyos problémák létrejöttét. Mi is volt a többi EU-állam álláspontja ebben a kérdésben? Például Görögországé?” – vonta kérdőre a többi tagállamot Uljanov Twitteren.

Ahogy azt írtuk, az Európai Unió végül nem vet ki szankciókat Kirill pátriárka orosz egyházfőre, hogy Magyarország ne vétózza meg az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagot.

Korábban írtunk arról, hogy sajtóértesülések szerint Magyarország vétóra készült a pátriárka miatt. Orbán Viktor erre úgy reagált, hogy mindenki ismeri a magyar kormány álláspontját a kérdésben, és az EU-csúcson senki nem emelt szót ellene.

A KGB-s múlttal rendelkező pátriárka Putyin elnökhöz fűződő viszonyáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Jó reggelt, elindítjuk a mai percről percre tudósításunkat. A tegnapi, csütörtöki háborús hírfolyamunkat itt lehet megnézni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!