Brit hírszerzés: Moszkva politikai hasznot remél a globális élelmiszerválságtól

2022. május 29. – 11:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország a saját politikai céljaira használná a globális élelmiszerválságot – állítja a brit védelmi minisztérium vasárnap reggeli jelentése.

Felidézik ezzel kapcsolatban Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes nyilatkozatát, aki azt mondta május 25-én, hogy készek humanitárius folyosót biztosítani a Fekete-tengeren keresztül az élelmiszereket szállító hajók számára. Cserébe viszont a nyugati országoknak fel kellene oldaniuk a szankciókat – ráadásul aknamentesítenie kellene Ukrajnának az odesszai kikötő körüli területet, hogy lehetővé tegye a hajók áthaladását.

A brit hírszerzés jelentése viszont kiemeli, hogy Odessza köré az oroszok fenyegetése miatt telepítettek tengeri aknákat az ukránok.

A londoni védelmi minisztérium szerint Moszkva ebben a helyzetben próbál észszerű szereplőként feltűnni a világ előtt, és a nyugati országokat hibáztatja egy élelmiszerválság kibontakozásáért. Holott a szankciók emlegetése is azt mutatja a britek szerint, hogy Oroszország számára komoly gondot okoz a nemzetközi elszigetelődés.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!