Kiszabadították a határőrt, aki elküldte a faszba az orosz hadihajót

2022. május 23. – 19:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy kiszabadították azt a határőrt, aki a Kígyó szigeten a sokszor idézett emlékezetes mondattal reagált, amikor az orosz egységek megtámadták őket. A határőrség szóvivője, Andrij Demcsenko azt nyilatkozta, hogy Ukrajna biztonsági okokból jelenleg is titokban tartja a határőr nevét, de azt remélik, hogy a közeljövőben megnevezhetik a személyt, akinek az egész világ megismerte a mondatát. A teljes beszélgetés itt olvasható. A szigetet rögtön a háború első napjaiban támadták meg az oroszok, és az első hírek szerint mind a 13 határőr életét vesztette, később azonban ezt cáfolták. Azt jelenleg nem tudni, hogy mindannyian életben vannak-e.

Fotó: A Kígyó-sziget / AFP
Fotó: A Kígyó-sziget / AFP

A stratégiailag is fontos Kígyó-sziget Ukrajna partjaitól nagyjából 30 kilométerre található a Fekete-tengeren, nem messze a Duna deltájától, és többször cserélt gazdát az elmúlt másfél évszázadban. A terület hovatartozásáról korábban éveken át vita volt Ukrajna és Románia között. Az ügyben végül a Hágai Nemzetközi Bíróság Románia javára döntött, ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy Románia kapta meg a vitatott terület (a kontinentális talapzat) nagyjából nyolcvan százalékát, viszont egy ukrán bázis továbbra is maradt a szigeten.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!