Szijjártó: A magyar gázellátás nem áll le, és euróban is tudunk majd fizetni érte

2022. április 27. – 08:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Függetlenül attól, hogy Bulgáriába és Lengyelországba nem megy több orosz gáz, a magyar gázellátás nem áll le – mondta el Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookon.

A földgáz az úgynevezett déli útvonalon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik Magyarországra, de az orosz Gazprom szerdától nem szállít gázt Bulgáriába. Ez azonban nem befolyásolja a Bulgárián keresztül folyó tranzitot – mondta el Szijjártó.

„Természetesen a bolgár partnereinkkel is egyeztetni fogunk majd a holnapi nap folyamán, de egyelőre minden érintett ezt az értesülésünket erősítette meg” – mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy sikerült megoldást találni arra, hogy Magyarország euróban fizethessen az orosz gázért attól függetlenül, hogy a Gazprom Export rubelben kéri az árat.

„Euróban tudjuk elutalni a gáz árát a Gazprom Banknál létesített eurószámlánkra, azt a Gazprom Bank átváltja rubelre, és ennek a rubelnek a továbbutalása történik majd a Gazprom Export cég számára” – mondta el.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!