60 kilométerre a fronttól újraindul az ukrán acélipar egyik kulcslétesítménye

2022. április 28. – 00:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben Ukrajna első számú acélműve, az Azovsztal Mariupol utolsó védőinek erődjévé vált, és tulajdonosa leszögezte, hogy orosz ellenőrzés alatt nem lesz hajlandó újraindítani, addig a Reuters tudósítása szerint az ország acéliparának másik kulcslétesítménye a Krímtől északra található Krivij Rihben lassan kezd visszaállni a termelésre. A nyolcvan éve alapított, jelenleg a világ második legnagyobb acélipari konszerne, az ArcelorMittal tulajdonában álló acélműben eddig csak a II. világháború alatt kellett felfüggeszteni a termelést – akkor is azért, mert a nácik megsemmisítették.

A kohó mélyén Fotó: Ueslei Marcelino / Reuters
A kohó mélyén Fotó: Ueslei Marcelino / Reuters

A gazdag vasérclelőhelyre épült iparvárost az orosz invázió első szakaszában nem sikerült elfoglalni, de még mindig nincs biztonságban, hiszen alig 60 kilométerre található a frontvonaltól. Ennek ellenére április 9-én a február végén leállított négy kohóból egyet újraindítottak, egy újabban pedig májusban kezdődik a termelés. Az acélmű igazgatója szerint az újraindítás nem csak azért kockázatos, mert bármikor légi- vagy rakétacsapás érheti a létesítményt, hanem azért is, mert az ukrajnai vasúthálózatot ért támadások könnyen meghiúsíthatják a nyersacél exportját. A személyzet nagy része fel tudta venni a munkát, de többen bevonultak vagy Nyugat-Ukrajnába evakuálták őket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!