Európa országai különmegbízottal próbálhatják újraindítani az orosz–ukrán tárgyalásokat

2022. április 27. – 22:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa Tanács különmegbízottat jelölhet ki az ukrajnai háború diplomáciai úton történő rendezésének elősegítésére

– nyilatkozta az MTI-nek szerda este Németh Zsolt, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén részt vevő magyar országgyűlési delegáció vezetője. A valódi döntési jogkörrel nem rendelkező, 46 országot tömörítő testület strasbourgi ülésén tartott vitát követően a fideszes politikus elmondta, hogy a szervezet gyorsan és egységesen reagált a háború kitörésére, ennek az egységnek a fenntartásához a különmegbízotti intézmény hatékonyan hozzájárulhat. Az Oroszország és Ukrajna között márciusban még élénken zajló párbeszéd áprilisra szinte teljesen elsorvadt, és úgy tűnik, hogy addig nincs is esély új életet lehelni belé, amíg Oroszország ki nem csikar valamiféle győzelmet Kelet-Ukrajnában.

A közgyűlés egy állásfoglalást is kiadott, ennek az a tételmondata, hogy:

Az Európa Tanács és tagállamainak az orosz agresszióra adott válasza is meghatározza majd az európai történelem jövőjét.

A közgyűlés állásfoglalásában elítélte az orosz fegyveres erők által elkövetett atrocitásokat, és támogatásáról biztosított minden olyan erőfeszítést, amelyek célja „a nemzetközi emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog Oroszország általi megsértésének kivizsgálása, valamint az agresszor felelősségre vonásának garantálása”. Ezenkívül az ET közgyűlése testületileg kiállt a belarusz és orosz civil társadalom, az emberi jogok védelmezői, a független újságírók, és a szervezet értékeit és elveit tiszteletben tartó demokratikus erők mellett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!