Morawiecki: Lengyelországot nem fogja megfélemlíteni az orosz zsarolás

2022. április 27. – 13:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke kijelentette, hogy nem ijeszti meg az orosz zsarolás, hogy elzárják az ország gázellátását – írja a Sky News.

Morawiecki a varsói parlament előtt azt mondta, Moszkva megpróbálja „zsarolni” országát, bosszúból a Lengyelország által bevezetett újabb szankciók miatt. A kedden bejelentett szankciók 50 orosz oligarchát és vállalatot, köztük a Gazpromot is célozták. Órákkal később Lengyelország közölte, hogy értesítést kapott arról, hogy a Gazprom megszakítja a Lengyelországba irányuló szállítást, mert nem teljesítette az orosz rubelben történő fizetésre vonatkozó új követeléseket.

Mateusz Morawiecki látogatást tett egy újonan megnyitott ideiglenes menekültszálláson az ukrajnai Lvivben április 19-én – Fotó: Yuriy Dyachyshyn / AFP
Mateusz Morawiecki látogatást tett egy újonan megnyitott ideiglenes menekültszálláson az ukrajnai Lvivben április 19-én – Fotó: Yuriy Dyachyshyn / AFP

Morawiecki azt mondta, hogy Lengyelország biztonságban van, annak köszönhetően, hogy évek óta dolgoznak azon, hogy máshonnan szerezzék be a földgázt.

Az orosz gáz eddig Lengyelország teljes gázfelhasználásának mintegy 45 százalékát tette ki. A lengyelek azonban sokkal inkább a szénre támaszkodnak a lakások fűtésében és az üzemanyagiparban, mivel a gáz az ország teljes energiaigényének mindössze 9 százalékát teszi ki.

A hírre, hogy Oroszország leállította a Lengyelországba és Bulgáriába való gázszállítást, megugrott az európai gáz ára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!