Lengyelország megoldja orosz gáz nélkül is

2022. április 27. – 09:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Képes kezelni a helyzetet orosz gáz nélkül is Lengyelország – közölte a BBC szerint Varsó. A lengyel PGNiG földgázimportjának 53 százalékát a Gazpromtól vásárolva fedezte, de állítása szerint képes lesz azt más forrásból pótolni.

Lengyelország egyelőre nem vállalta, hogy Moszkva megváltozott igényei szerint rubelben fizessen a földgázért. (Igaz, a rubelelszámolás inkább elszámolási trükknek tűnik, erről itt olvashatja elemzésünket.) Szerdán egy rövid időre az orosz oldal felől le is állt a gázszállítás, ám azóta ismét zajlik.

A szállítás akár rövid idejű felfüggesztését a lengyel fél a szerződés megsértésének tekinti, amely miatt jogi lépéseket tervez.

Lengyelországhoz hasonlóan Bulgária is mielőbb alternatív forrásokat keres az orosz gázra, amely jelenleg szükségleteinek 90 százalékát fedezi. Bulgáriában is leállt egy időre a gázszállítás. Bulgária a szerződés szerinti fizetési kötelezettségeinek eleget tett, az ország álláspontja szerint az új fizetési feltételek a meglévő szerződés megsértését jelentik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!