Bulgária energiaügyi minisztere szerint nem kell aggódni, jön tovább Magyarországra az orosz földgáz

2022. április 27. – 11:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bulgária azt álltíja, hogy már teljes egészében kifizette az áprilisi gáz árát, így Oroszország szerződésszegést követ el azzal, hogy a hónap vége előtt leállítja azt – írja a BBC.

„Jelenleg a földgázt inkább politikai és gazdasági fegyverként használják a jelenlegi háborúban” – mondta Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszter. Hozzátette: Bulgária követi az EU álláspontját, miszerint az országok ne engedjék magukat az orosz követeléseknek, hogy kezdjenek el rubelben fizetni a gázért.

„Az Oroszország által javasolt kétlépcsős fizetési eljárás jelentős kockázatokat rejt magában. Gyakorlatilag elveszítenénk a pénzünk feletti kontrollt, amikor dollárban fizetünk – mivel az orosz bank feladata a rubelre való átváltás, nincs egyértelmű árfolyam” – indokolták a döntést a bolgárok. Magyarország egyébként ezt a megoldást választotta.

Nikolov külön kitért arra, hogy a Bulgárián keresztül Magyarország és Szerbia számára érkező gáz meg fog érkezni.

„Ami Szerbiát és Magyarországot illeti: Bulgária lojális partnere minden szomszédos országnak. Bulgária nem Oroszország”

mondta az energiaügyi miniszter.

Nikolov emellett megpróbálta megnyugtatni a bolgárokat, hogy egyelőre megfelelő energia áll az ország rendelkezésére, valamint arról biztosította őket, hogy amíg ő a miniszter, „Bulgária nem fog nyomás alatt, lehajtott fejjel tárgyalni.”

(Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!