Putyint a hírek szerint nem érdeklik a tárgyalások, az oroszok megállás nélkül lövik a mariupoli acélgyárat

2022. április 24. – 08:44

frissítve

Putyint a hírek szerint nem érdeklik a tárgyalások, az oroszok megállás nélkül lövik a mariupoli acélgyárat
Katona rózsafüzérrel Harkiv környékén – Fotó: Serhii Nuzhnenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint vasárnap Kijevbe látogat Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. Washington nem erősítette meg a látogatás tényét, amely az első amerikai hivatalos út lehet Ukrajnába az orosz-ukrán háború kitörése óta. Késő este viszont ukrán források szerint megérkezett Kijevbe a két miniszter.
  • Zelenszkij a náci koncentrációs táborokhoz hasonlította az orosz szűrőtáborokat, ahonnan „a megszállt területekre és Oroszországba küldik az ukrán túlélőket, remélve, hogy elfelejtik, hol az otthonuk és honnan származnak.”
  • Nyolcra nőtt az Odessza elleni szombati orosz rakétatámadás áldozatainak száma, a támadásban meghalt egy nő és három hónapos kislánya is.
  • Szintén nyolc halottat jelentettek Luhanszk környékéről is az elmúlt napokból.
  • Donyeck környékén két gyerek, egy 5 és egy 14 éves lány vesztette életét egy találatban.
  • A Financial Times szerint Putyin már nem akarja tárgyalásos úton rendezni a konfliktust, nagyot akar nyerni Ukrajnában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be, hogy vasárnap Kijevbe látogat Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter, ezzel az orosz-ukrán háború kirobbanása óta először látogathat amerikai tisztségviselő Ukrajnába.

Ám a találkozó tényét érdekes módon Washington semmilyen fronton nem erősítette meg. A Sky News arról ír, hogy a Fehér Ház nem erősítette meg a két miniszter útitervét, míg a Pentagon és a külügyminisztérium inkább nem kommentálta a látogatást firtató kérdéseket.

Zelenszkij kormánya elsősorban nehézfegyvereket szeretne kérni Amerikától.

Az orosz invázió kezdete óta Ukrajnába utazott többek között Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki Bucsába is ellátogatott, de szintén járt Ukrajnában Josep Borell, az EU vezető diplomatája, Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország vezetője, valamint legutóbb Boris Johnson brit miniszterelnök.

Most vasárnap, napra pontosan két hónappal az orosz-ukrán háború kitörése után van az ortodox húsvét, amely hagyományosan az elmélkedés és az újjászületés ideje. Szombati esti beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dátum jelentőségéről elmélkedett. „A mai nap a keleti rítusú keresztények számára nagyszombat volt. A keresztre feszítés és a feltámadás közötti nap. Úgy tűnik, hogy Oroszország egy ilyen napban rakedt meg” – mondta.

„Azon a napon, amikor a halál győzedelmeskedik és Isten eltűnik. De lesz feltámadás. Az élet legyőzi a halált. Az igazság legyőz minden hazugságot. És a gonosz megbűnhődik” – tette hozzá Zelenszkij.

Miközben a harcok egyre fokozódnak délen és keleten, Ukrajnában sokan a hitükre támaszkodnak vigaszt keresve, míg mások a szomszédos Lengyelországból hazautaznak, hogy a húsvéti megemlékezéseken a szeretteik körében lehessenek.

Fotó: Viacheslav Ratynskyi, Mikhail Palinchak / Reuters Fotó: Viacheslav Ratynskyi, Mikhail Palinchak / Reuters
Fotó: Viacheslav Ratynskyi, Mikhail Palinchak / Reuters
Fotó: Viacheslav Ratynskyi, Mikhail Palinchak / Reuters

Nyolc ember meghalt és ketten megsebesültek a kelet-ukrajnai Luhanszk régiót ért orosz ágyúzásban – közölte Szerhij Hajdaj regionális vezető, aki Telegram-bejegyzésében arról írt, hogy hatan a szombati, Hirszke és Zolote városok elleni orosz bombázásban vesztették életüket. Két nő holttestére pedig egy popasznai ház romjai alatt találtak, ezt a területet pár nappal korábban érte támadás. Hajdaj arról is beszámolt, hogy Szeverodonyeck városában egy rendőrségi iroda is megsemmisült.

Ezúttal is többen érkeztek Románia felől az orosz-ukrán háború elől menekülők, mint az ukrán-magyar határszakaszon. Az ORFK közlése szerint a román határszakaszon belépők közül 5057 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett, míg az ukrán-magyar határszakaszon 4136 fő érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 531 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Budapestre 539-en jutottak el vonattal, közülük 249 volt gyerek – a vonattal érkező menekülteket hosszú ideje már Kőbánya-felső vasútállomásig szállítják, innen a BOK csarnokban kialakított humanitárius tranzitváróba szállítják.

Erős üzenettel vezette fel Joe Biden amerikai elnöke, hogy külügyminiszteres, Antony Blinken és védelmi minisztere, Lloyd Austin vasárnap Kijevbe látogat. Az amerikai elnök szerint

„Az otthoni egységünk, a szövetségeseinkkel és partnereinkkel való egységünk, valamint az ukrán néppel való egységünk félreérthetetlen üzenetet küld Putyinnak: soha nem fog sikerülni neki egész Ukrajna uralása és megszállása.”

Az ukrán hírszerzés azzal vádolja Oroszországot, hogy ukrán civilek besorozását tervezi a megszállt Herszon és Zaporizzsja régiókból – derül ki a brit katonai hírszerzés szombati jelentéséből. „Ez követné az oroszok által megszállt Donbaszban és a Krímben folytatott hasonló korábbi besorozási gyakorlatot” – áll a közleményben.

A nyilatkozat szerint a negyedik genfi egyezmény 51. cikke értelmében a megszálló hatalmak nem kötelezhetik a „védett személyeket” – ami ebben az összefüggésben a megszállt területeken élő civileket jelenti – arra, hogy „fegyveres vagy segédcsapataikban” szolgáljanak. Emellett nem megengedett a nyomásgyakorlás vagy propaganda, amelynek célja, hogy önkénteseket szerezzenek a sorozáshoz.

Természetesen segélyszállítmányokat, elsősorban úgynevezett nehézfegyvereket, vagyis például tüzérségi lőszereket. „Amint lesz (több fegyverünk), amint elég lesz belőlük, higgye el nekem, azonnal visszafoglaljuk ezt vagy azt az ideiglenesen megszállt területet” – mondta újságíróknak.

A fegyverszállítmányokról való tárgyalást erősítheti, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel együtt Lloyd Austin védelmi miniszter is Kijevbe látogat.

Friss jelentést adott ki az Institute for the Study of War (ISW), amelyből kiderül, hogy az orosz szárazföldi erők várhatóan fokozni fogják a támadások mértékét az elkövetkező napokban, „de még túl korai lenne megmondani, hogy milyen gyorsan fogják ezt megtenni, vagy hogy ezek az offenzívák mekkorák lesznek.”

Az ISW helyzetjelentése szerint:

  1. Az orosz erők tovább támadják a mariupoli Azovsztal acélgyárat, ide vetették be magukat a város utolsó ukrán védői. Az oroszok várhatóan megpróbálják kiéheztetni az ukrán erőket, miközben az acélgyár alatti alaguatakba menekülő civileket sem engedik elvonulni.
  2. A kijevi frontról visszavont orosz erők már be is szálltak újra a harcokba Kelet-Ukrajnában.
  3. A Mariupol környékéről áthelyezett orosz egységek Donyeck városhoz tartanak, ahol rövid pihenő után újra felveszik a fegyvereket.
  4. Oroszország folytatta a kisebb szárazföldi offenzívákat a front több pontján Izjumtól Zaporizzsja területig.

Legalábbis saját közülésük szerint, írja a Kyiv Independent az ukrán légierő szóvivője nyomán. A jelentés szerint három repülőgépet – feltehetőleg egy-egy Szu-25-ös, Szu-34-es és Szu-35-ös repülőt –, öt rakétát és kilenc drónt semmisítettek meg az elmúlt 24 órában. A rakétatámadások egy része Odesszát célozta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap Kijevben találkozik Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel – a találkozó fontosságát jelzi, hogy az orosz-ukrán háború kitörése óta először utazik Ukrajnába amerikai kormánytisztviselő. Az egyeztetés előestéjén Zelenszkij egy kijevi metróállomáson tartott sajtótájékoztatót, itt elmondta, hogy „Ezt a háborút az tudja befejezni, aki elkezdte”, és hozzátette, hogy nem fél a Vlagyimir Putyinnal való találkozástól, sőt, már a kezdetektől fogva ragaszkodik ahhoz, hogy személyesen tárgyaljanak. További részletek tegnapi cikkünkben.

Szokásos esti beszédében szombaton az Odessza elleni rakétatámadásokra tért ki Zelenszkij, elmondva, hogy sokan meghaltak és legalább 18-an megsebesültek. A halottak között egy három hónapos kislány is van. „Azonosítani fogunk mindenkit, aki ezért felelős. És kik ők? Mindenki, aki erre parancsot adott, mindenki, aki azt végrehajtotta. Mindannyian felelni fognak minden egyes halottért, nem számít, mennyi időbe fog telni” – mondta. További részletek itt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!