Novák Eduárd keményen beleszállt Elisabeta Lipába, aki szerinte a sportolóknak járó pénzjutalmat átjátssza a tisztviselőknek

2024. október 17. – 09:44

Novák Eduárd keményen beleszállt Elisabeta Lipába, aki szerinte a sportolóknak járó pénzjutalmat átjátssza a tisztviselőknek
Novák Eduárd és Elisabeta Lipă egy kajakban eveznek a Snagov Nemzeti Sportkomplexumban, 2021 áprilisában – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A román sportéletben fellángolt a vita a sportolók és az adminisztratív munkát végzők közötti egyenlőtlenségek miatt, miután Novák Károly Eduárd, volt sportminiszter nyilvánosan bírálta a Román Evezős Szövetséget és az Országos Sportügynökséget (ANS).

Novák szerint a sportolók teljesítményét nem ismerik el megfelelően, az adminisztratív dolgozók legalább olyan jelentős összegeket kapnak prémiumként, mint maguk a kemény munkával eredményeket felmutató sportolók.

Novák egy Facebook-bejegyzésben teregette ki a szennyest

A konfliktus kiindulópontja egy Facebook-bejegyzés volt, amit elsőként a golazo.ro vett észre és írt meg, amelyben a volt sportminiszter, Novák Károly Eduárd élesen kritizálta az evezős sportág vezetését. A korábbi tárcavezető szerint a Román Evezős Szövetség (FRC) olyan díjakat osztott ki, amelyek sokkal magasabbak voltak a sportolókénál, annak ellenére, hogy a pénzek elosztásának a sportteljesítményeket kellene tükröznie.

Novák kiemelte, hogy David Popovici, a párizsi olimpiai játékokon aranyérmet szerzett úszó, 140.000 eurós jutalmat kapott, míg a Román Evezős Szövetség főtitkára, Erhan Cătălin, valamint a pénzügyi vezető, Petrescu Roxana 162.400 eurót kaptak fejenként.

„Adódik a kérdés: miért kaptak ezek a közalkalmazottak magasabb összeget, mint Popovici?” – írta Novák.

Véleménye szerint az adminisztratív munka nem lehet értékesebb, mint a sportolói teljesítmény, különösen egy világbajnok úszó esetében.

Novák Eduárd elsősorban Elisabeta Lipă személyét és vezetői döntéseit támadta. Az egykori sportminiszter szerint Lipă, aki jelenleg az Országos Sportügynökség (ANS) vezetője, visszaélt hatalmával, és igazságtalanul osztotta el a pénzjutalmakat a párizsi olimpiai eredmények után. Novák azzal vádolja Elisabeta Lipát, hogy nem helyezi előtérbe a sportolók teljesítményét, hanem az adminisztratív személyzet díjazására helyezi a hangsúlyt. Bejegyzésében azt írta, hogy „a sportolók heti több tucat órás edzései kevesebbet érnek, mint a szövetség tisztviselőinek munkája”, amit „abszurdnak” és „elfogadhatatlannak” tart.

Románia, bár nem volt az éremtáblázat első húsz helyezettje között, hisz a 23. helyen végzett, idén öt éremmel múlta felül a 2020-as tokiói olimpián szerzett négy érmet (egy arany- és három ezüstérmet). A legtöbb érmet az evezősök szerezték, a leghangosabb sikere pedig David Popovicinak volt. Ebben a cikkünkben részleteztük, hogy milyen érmekkel tértek haza a román sportolók, és itt írtuk meg, hogy milyen pénzjutalmakban és más ajándékokban részesültek.

A Román Evezős Szövetség pénzügyi igényei a COSR-tól

Miután a volt sportminiszter vádjai napvilágot láttak, a legnagyobb romániai sportportál, a GSP.ro arról cikkezett, hogy a birtokába jutott dokumentumok szerint a Román Evezős Szövetség összesen 8,75 millió eurós jutalmat kért a Román Olimpiai és Sportbizottságtól (COSR) a párizsi olimpiai eredményekért. A közzétett számok alátámasztják a volt tárcavezető vádjait, miszerint milliók szivárognak el a papírtologatók „jutalmazására”, ahelyett hogy a valódi sportteljesítményt jutalmazná a kormány.

Az evezős szövetség által igényelt összegből ugyanis az evezős csapat főedzője, Antonio Colamonici, 475.000 eurós jutalmat kapott, míg 13 segédedző 238.000 és 310.000 euró közötti összegeket. Az edzők mellett számos más technikai és adminisztratív dolgozó is részesült a pénzekből, ami erősen megkérdőjelezi a pénzelosztás átláthatóságát és méltányosságát.

Elisabeta Lipă védekezése és a politikai szál

A többszörös olimpiai bajnok, Elisabeta Lipă, aki korábban a Román Evezős Szövetség elnöke volt, jelenleg pedig az Országos Sportügynökség vezetője Novák vádjaira első körben azt nyilatkozta, hogy a juttatások a jogszabályoknak megfelelően történtek, és nincs szó törvénysértésről. Az újságírók megkeresésére ígéretet tett, hogy részletesebb nyilatkozatot ad október 17-én.

Lipă első körben a jogszabályi háttérre, pontosabban az 1447-es kormányhatározatra hivatkozva azzal hárított, hogy minden jogszerűen történt. A határozat szerint a sportági szövetségek dolgozói is, akik hozzájárultak a sportolók nemzetközi versenyeken való sikeréhez, jutalomban részesülhetnek, de ezek az összegek nem haladhatják meg a sportolóknak szánt díjak egy bizonyos százalékát. 2024 júliusában, a párizsi olimpiai játékok előtt, módosították ezeket a szabályokat, ami megváltoztatta a jutalmazás rendszerét.

Elisabeta Lipă hangsúlyozta, hogy ezek a módosítások pontosan betartották a jogszabályi előírásokat, és minden jutalmazás a módosított rendelkezések szerint történt. Ugyanakkor Eduard Novak továbbra is úgy gondolja, hogy az anyagi források elosztása nem igazságos, azt is fölvetette, hogy az evezés előnyben részesítése negatívan hatott más sportágakra.

A vita politikai vonatkozásokat is kapott, hiszen Novák Károly Eduárd az RMDSZ bukaresti listáján indul a közelgő parlamenti választásokon, míg Elisabeta Lipă a PSD színeiben Botoșani megyében. Novák bejegyzésében rámutatott arra is, hogy Lipă politikai ambíciói összefügghetnek a jelenlegi sportirányítási döntésekkel.

Sportolók vs. adminisztratív tisztviselők: az elosztási rendszer körüli feszültség

A sportolók úgy érzik, teljesítményüket alábecsülik, míg az adminisztratív dolgozók túljutalmazottak. A most napfényre került információk alapján pedig mondhatni, hogy igazuk is van, hiszen a párizsi olimpiai játékokon mind Popovici, mind az evezősök kemény edzésekkel és küzdelmekkel szerezték meg az érmeket, és nagyságrendekkel kisebb díjazásban részesültek, mint a szövetségek vezetői és pénzügyi tisztviselői.

„A sportolók heti több tucat órát edzenek, hogy elérjék a világ élvonalát, míg egyes adminisztratív dolgozók ugyanannyi, vagy még több pénzt kapnak irodai munkáért. Hogyan lehetséges ez?” – tette fel a kérdést Novák.

A sportolók és a közvélemény egyre inkább elvárják, hogy a sporttal kapcsolatos pénzelosztás átláthatóbbá váljon, és hogy a sportolói teljesítmények méltó elismerést kapjanak. A jelenlegi helyzet azonban számos kérdést vet fel a prioritások és a pénzügyi döntéshozatal tekintetében.

Miközben Elisabeta Lipă azzal védekezik, hogy minden a jogszabályok szerint történt, a sportolók és a sportolókat képviselő személyek, mint Novák Károly Eduárd, úgy vélik, hogy az adminisztratív dolgozók túlzottan kedvező helyzetbe kerültek, ami aláássa a sportteljesítmények valódi értékelését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!