Kilenc éremmel zárták a 2024-es párizsi olimpiát a román színekben versenyző sportolók

2024. augusztus 11. – 15:22

Kilenc éremmel zárták a 2024-es párizsi olimpiát a román színekben versenyző sportolók
David Popovici reakciója a 2024 párizsi olimpiai játékok dobogóján. Clodagh Kilcoyne / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A női maratonfutással véget ért a 2024-es párizsi olimpia Románia csapata számára, és van miért örülni, rég nem teljesítettek ilyen eredményes olimpiát.

A román csapat kilenc érmet tudhat magáénak: három arany-, négy ezüst- és két bronzérmet nyertek. Az említett vasárnapi női maratonfutásban DelvineRelin Meringor révén egy 7. helyet szereztek, míg a verseny másik Romániát képviselő versenyzője, Joan Chelimo Melly végül nem fejezte be a rendkívül nehéz pályán a viadalt.

Még ha Románia nincs is az éremtáblázat első húsz helyezettje között, hisz a 23. helyen végzett, idén öt éremmel múlta felül a 2020-as tokiói olimpián szerzett négy érmet (egy arany- és három ezüstérmet). Érdemes megjegyezni, hogy az ország színében versenyzők közül többen első alkalommal méretkeztek meg a játékokon, olimpiai tapasztalatuk jövő évre nézve még fontos lehet.

Aranyérmesek:

  • Maria Magdalena Rusu, Roxana Iuliana Anghel, Nicoleta Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Geanina Radiș, Victoria Ștefania Petreanu – evezés, női kormányos nyolcas (8+1).
  • Andrei Sebastian Cornea & Marian Florian Enache – evezés, férfi kétpárevezés (2x)
  • David Popovici – úszás, férfi 200 méteres gyorsúszás

Ezüstérmek:

  • Mihaela Valentina Cambei – súlyemelés, 49 kg-os kategória
  • Gianina Elena van Groningen & Ionela Livia Cozmiuc – evezés, női könnyűsúlyú kétpárevezős (L2x)
  • Ioana Vrînceanu & Roxana Iuliana Anghel – evezés, női kormányos nélküli kettes (2-)
  • Simona Gianina Radiș & Nicoleta Ancuța Bodnar – evezés, női kétpárevezés (2x)

Bronzérmek

  • David Popovici – úszás, férfi 100 méteres gyorsúszás
  • Ana Maria Bărbosu – művészi torna, női talaj

Mihai Covaliu, a Román Olimpiai és Sportbizottság elnöke azt mondta, Sydney (2000) óta a román sport lefelé ívelő pályán van. Tokióban pedig megfogadta, hogy 2020 lesz az a küszöb, amely alá többé nem mennek. „Ez az első alkalom, hogy Románia jelentős növekedést ért el. Volt egy célunk, amit sikerült egy kicsit túllépnünk” – tette hozzá.

A dicsőség nem minden – mint cikkünkben írtuk – a bajnoki címet pénzzel (és ajándékkal) is jutalmazzák!

A sajtó leginkább Ion Țiriac üzletember extra jutalmától volt hangos, aki minden aranyérmest nagyjából 50 ezer euró értékű Hyundai Ioniq 5 autóval jutalmaz meg. Sőt, Alexandru Țiriac, az egykori teniszcsillag fia arra tett ígéretet az Instagramon, hogy nemcsak az aranyérmesek kapnak autót, ahogy először elhangzott, hanem az ezüst- és bronzérmesek számára is készülnek meglepetésekkel.

Az állami pénzjutalom 140 ezer euró az aranyéremért, míg az ezüstérmesek 100 ezer euróval, a bronzérmesek pedig 60 ezer euróval lesznek gazdagabbak.

Az Advărul cikke szerint a különböző érmekért járó jutalmakat akkumulálják, tehát – csak a sportügynökség jutalmaként – David Popovici 200 ezer euróval lesz gazdagabb. További érdekes részletek a cikkben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!