A dicsőség nem minden, a bajnoki címet pénzzel (és ajándékkal) is jutalmazzák

2024. augusztus 6. – 18:05

A dicsőség nem minden, a bajnoki címet pénzzel (és ajándékkal) is jutalmazzák
A román női evezős nyolcas olimpiai bajnok lett, 2024. augusztus 3-án – Fotó: Molly Darlington / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A román sportolók eddig 3 arany-, 3 ezüst- és 1 bronzérmet nyertek a párizsi olimpián, amivel már most magasan túlszárnyalták az előző két játékokon nyert érmek számát. Igaz, a Román Olimpiai és Sportbizottság vezetése már nem nagyon számít több éremre. Megnéztük, hogy mivel jutalmazzák a sportolókat.

A sajtó leginkább Ion Țiriac üzletember extra jutalmától volt hangos. Még korábban jelentette be a Ion Țiriac Alapítvány, hogy a párizsi román delegáció minden aranyérmesét nagyjából 50 ezer euró értékű Hyundai Ioniq 5 autóval jutalmazza meg. A női evezős nyolcas győzelme után felmerült a sajtóban, hogy az egykori teniszező a csapat összes tagjának fog-e autót adni, mert a 3 eddigi aranyérmet 12 sportoló szerezte összesen, de Elisabeta Lipă, a sportminisztérium helyét átvevő sportügynökség vezetőjének a nyilatkozata szerint Tiriac megígérte, hogy mind a 9 evezős megkapja a Hunday elektromos luxusautóját.

Sőt, Alexandru Țiriac, az egykori teniszcsillag fia arra tett ígéretet az Instagramon, hogy nemcsak az aranyérmesek kapnak autót, ahogy először elhangzott, hanem az ezüst- és bronzérmesek számára is készülnek meglepetésekkel. Arról nem közölt részleteket, hogy mit adnak, de nem lennénk meglepve, ha ők is autót kapnának amiért – Alex Țiriac megfogalmazása szerint – „boldoggá tettek” az országot.

Ion Țiriac egyébként nemcsak nagy autógyűjtő, hanem autókereskedő is, és a nevét viselő kereskedése forgalmazza Romániában az említett Hyundai-típust. Én különösebben nem értek az autókhoz, de az Ioniq 5 esetében a belső tér átalakíthatóságát, a gyors töltést és a nagy hatótávolságot szokták kiemelni. Állítólag a rendszere lehetővé teszi, hogy kevesebb, mint 20 perc alatt 10 százalékról 80 százalékos töltöttséget érjenek el, és már 5 percnyi töltéssel képesek egy 100 kilométeres táv megtételére.

140 ezer euró az állami pénzjutalom

Țiriac autói csak a bónusz, mert a román állam is jutalmazza a sportolókat, sőt az összesítések szerint nem is rosszul. 140 ezer euróval ismerik el a aranyérmeseket, míg az ezüstérmesek 100 ezer euróval, a bronzérmesek pedig 60 ezer euróval lesznek gazdagabbak. Az Advărul cikke szerint a különböző érmekért járó jutalmakat akkumulálják, tehát – csak a sportügynökség jutalmaként – David Popovici 200 ezer euróval lesz gazdagabb. Ez nagyjából megfelel annak az összegnek, amit Magyarországon is kapna állami elismerésként.

Egy magyar olimpiai bajnok 55 millió forint állami jutalmat kap, ami most nagyjából 138 ezer eurónak felel meg. A második helyezetteknek 39,27 millió forint (98,5 ezer euró) jár, míg a harmadik helyezetteknek 32,35 millió (81 ezer euró). Magyarországon még a 8. helyezettek is kapnak állami jutalmat, 3,08 millió forintot vagyis nagyjából 7,7 ezer eurót. Azok, aki több érmet és helyezést érnek el, megtöbbszörözhetik a jutalmukat, például Milák Kristóf az arany- és ezüstéremmel közel 95 millió forintot kap jutalomként az államtól.

Igaz, ezek a jutalmak messze vannak a legjobban fizető országoktól. Hongkongban éri meg leginkább anyagilag érmesnek lenni az olimpián. A győztesek 6 millió hongkongi dollárt kapnak, ami átszámolva valamivel több, mint 700 ezer euró. Az ezüstérmes az felét kapja annak, amit a győztes, míg a bronzérmesek a negyedét. Eddig két aranyat nyertek, mindkettőt vívásban. Hongkongban is az első nyolc helyezett kap pénzjutalmat.

Szintén bőven jutalmazza a sportolóit Szingapúr, amely 1 millió szingapúri dollárt, nagyjából 690 ezer eurót adnak a bajnoki címért, és Hongkonghoz hasonlóan felezi és negyedeli az ezüst- és bronzérmesek jutalmát. Ezen az olimpián még egyetlen sportoló sem szerzett aranyérmet, szóval nem nagyon kell törjék magukat, hogy miből fogják kifizetni a jutalmakat. Egy másik távol-keleti ország, Tajvan is bőven jutalmazza a jól teljesítő sportolóit, ott az aranyérmesnek járó 550 ezer eurós jutalom mellett havi 3700 eurós járadékot is adnak a győztes élete végéig.

David Popovici aranyérmes lett 200 m gyorson, 2024. július 29-én – Fotó: Evgenia Novozhenina / Reuters
David Popovici aranyérmes lett 200 m gyorson, 2024. július 29-én – Fotó: Evgenia Novozhenina / Reuters

A környező országok is bőven jutalmazzák a sportolókat. A Euronews összegzése szerin Moldovában az aranyérmeseknek egész pontosan 3 millió moldáv lejt utalnak a bankszámlájára, amit 155 ezer eurónak felel meg. Egy második helyezett 2,6 millió moldáv lejt (135 ezer euró) kap, míg egy harmadik helyezett 2 millióval (nagyjából 100 ezer euró) lesz gazdagabb. Moldovában is az első nyolcat díjazzák, nagyjából 10 ezer eurót adnak ezért a helyezésért. Moldovából a párizsi olimpián eddig két bronzérmet nyertek, mindkettőt dzsúdóban, ami kifejezetten elmarad a korábbi kiadásokhoz képest, hiszen korábban két ezüstérmet, illetve négy bronzérmet szereztek összesen.

A szerbek is rendre bekerülnek a különböző összeállításokba azzal, hogy milyen jól fizetik az érmes olimpikonokat. A győzelemért idén – több forrás szerint is – 218 ezer amerikai dollárt adnak, míg a dobogósok 40 éves kortól havonta folyósított nyugdíjra is jogosultak. A bolgárok 139 ezer dollárt kapnak a győzelemért, míg Ukrajnában elméletileg 125 ezer dollár jár.

A nagyobb országok közül – a Forbes összesítése szerint – az Egyesült Államokban a bajnokokat 37500 dollárral bónusszal honorálják, míg a házigazda franciák esetében 80 ezer eurót adnak az aranyérmeseknek, de például Nagy-Britannia vagy Norvégia egyáltalán nem ad pénzjutalmat a dobogós vagy helyezett sportolóinak.

Románia közel 600 sportolónak fizet életjáradékot

Szerbiához és Tájvánhoz hasonló életjáradékot több ország is biztosít. A magyar olimpiai bajnokok is jogosultak rá, amint betöltik a 35 éves kort. Az országos évi átlagkeresetnek függvényében kapnak járadékot, ami idén bruttó 418 ezer forintot (nagyjából 1050 euró) jelent havonta.

Az talán kevésbé ismert tény, hogy Románia is fizet életjáradékot az eredményes sportolóinak. Sőt, nem is keveset A sportügynökség oldalán elérhető adatok szerint júliusban összese 597 romániai olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki érmes sportoló kap járadékot a megszerzett érmek száma és azok fényessége alapján. A vonatkozó törvény szerint a sportolók a visszavonulásuk után jogosultak az életjáradékra, amit a Statisztikai Intézet által meghatározott bruttó átlagkereset alapján határozzák meg, és valamilyen szinten akkumulálható is az összeg. Júliusban a legjobban fizetett sportolók, például Szabó Kati, Gabriela Szabó vagy épp Nadia Comăneci, 16635 lejt (nagyjából 3340 euró) kaptak az államtól. A tokiói olimpia után visszavonult 27 éves Robert Glință, aki a Popovici feltűnése előtti időszak legjobb román úszója volt egy Európa-bajnoki címmel 100 háton, 3493 lejt kap. E két összeg között alakult júliusban a járadék.

Nadia Comăneci a 2024-es párizsi olimpia megnyitóünnepségén – Fotó: Mauro Pimentel / AFP
Nadia Comăneci a 2024-es párizsi olimpia megnyitóünnepségén – Fotó: Mauro Pimentel / AFP

Gyémántok, ingyenes utazás, lakás

Nem csak Ion Țiriac biztosít tárgyi juttatásokat, egész különleges dolgokkal tudják meglepni az olimpiai helyezetteket. A lengyelek például a 250 ezer zloty (58 ezer euró) jutalom mellett „tehetséges és elismert” lengyel művészek festményét, egy befektetési minőségű gyémántot és egy utazási iroda két főre szóló üdülési utalványát kapják. Mivel most ünneplik Lengyelország olimpiai részvételének 100 éves évfordulóját, az egyéni sportágakban aranyérmet szerző sportolók egy kétszobás lakást kapnak Varsó egyik kerületében, míg a csapatsportágakban első helyezést elért sportolók egyszobás lakást kapnak. Kazahsztánban hasonló lakásjutalom van, az aranyérmesek három-, az ezüstérmes két-, a bronzérmesek egyszobás lakást kapnak teljesítményük elismeréseként.

A News.ro összesített jónéhány furcsának tűnő jutalmat, Dél-Koreában például az érmes férfiakat mentesítik a kötelező 18 hónapos katonai szolgálat alól. A kolumbiai sportolóknak a helyi olimpiai bizottság az ország légitársaságával együttműködésben hűségpontokat biztosít, ami kedvezményes utazásra jogosítja fel őket. Beszámolók szerint egy bajnoknak 100 ezer mérföld ingyenes utazás jár, egy ezüstérmesnek 50 ezer, míg egy bronzérmesnek 30 ezer.

Ezen kívül egyéni juttatások is jellemzők, a korábban már említett hongkongi vívók, akik bajnoki címet szereztek Párizsban, életre szóló metróbérletet kapnak a helyi önkormányzattól. Irak 1 millió dollárt (916 ezer eurót) ajánlott fel az egyik súlyemelőjének, ha sikerül érmet nyernie Párizsban. Korábban is voltak már furcsa ajándékok, például az indonéz tollaslabda-páros tagjai, Apriyani Rahayu és Greysia Polii a tokiói bajnoki címük után 5 tehenet, egy földterületet és 3 kg aranyat kaptak.

Az olimpiai bajnoki cím még mindig a dicsőségről szól leginkább. Semmi nem mutatja meg jobban azt, hogy a cím sokkal fontosabb egy sportolónak, mint az érte járó jutalom, mint Novak Đoković vasárnapi egyéni győzelme. A szerb Grand Slam-bajnokot nagyon ritkán lehetett látni annyira önfeledten örülni, mint a Carlos Alcaraz felett aratott győzelme után az olimpiai férfi egyes tenisztorna döntőjében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!