Nekiment a PNL Lasconinak, miután belezavarodott a biztonságpolitikára vonatkozó kérdésekbe

2024. október 13. – 12:33

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzeti Liberális Párt (PNL) két vezető női politikusa is frontális támadást indított szombaton a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) államfőjelöltje, Elena Lasconi ellen, kihasználva, hogy Lasconi az Europa Liberă múlt heti interjújában felkészületlennek bizonyult kül- és biztonságpolitikai kérdésekben.

Lasconi nem tudta pontosan, hogy milyen NATO-tagállamok csapatai állomásoznak Románia területén, és azzal sem volt tisztában az Anca Grădinaru újságíró kérdéseire adott válaszok alapján, hogy jelenleg GDP-arányosan mekkora az ország védelmi költségvetése, emelte ki a Digi24.

Nicoleta Pauliuc PNL-s szenátor, a szenátus védelmi bizottságának elnöke szombati Facebook-posztjában úgy fogalmazott, hogy Lasconi felkészületlenségében, valószínűleg akaratlanul, az orosz narratívát ismétli, amikor azt mondja, hogy a háborúnak akkor lesz vége, amikor Ukrajna akarja. Azt is megjegyezte, hogy szükséges látna egy vitát az államfő kötelezettségeiről, főleg, ami a biztonsági és védelmi kérdéseket illeti, mert akkor kiderülne, hogy a PNL jelöltje, Nicolae Ciucă az egyetlen, aki felkészült ezen a téren.

Raluca Turcan PNL-s kulturális miniszter is Lasconiról posztolt szombaton, azt írta, napról-napra világosabb, hogy az USR elnöke alkalmatlan lenne a legmagasabb állami tisztség betöltésére, hiszen egyik bakit a másikra halmozza. Turcan szerint Lasconi arrogánsan viselkedik a PNL-vel és a többi jobboldali alakulattal, sőt, saját pártja sem áll mögötte egységesen.

Elena Lasconi első elnökjelölti bakija, amint portrénkban írtuk, az volt, amikor leárulózta, és ezzel maga ellen fordította a diaszpórában élő románokat, akiknek a szavazataira mindig is számított az USR. Múlt héten pedig a női jogokat védő civil szervezet, a FILIA hívta fel a figyelmet arra, hogy a politikus tulajdonképpen normalizálta a nők elleni erőszakot, amikor a koalícióból kilépő, de a kormányban benne maradó PNL-t egy olyan szeretőhöz hasonlította, aki tudja, hogy megcsalják, még tarkón is legyintik, mégis benne maradnak a kapcsolatban.

A PNL és Lasconi közötti csatározás egyébként azzal kezdődött, hogy Lasconi bejelentette, bizalmatlansági indítványt kezdeményeznek a kormány ellen, és beszólt a PNL elnökének, mondván, „lássuk, mennyire bátor, Ciucă úr”, a pártja meg meri-e szavazni az indítványukat. Ciucă „komolytalan” kezdeményezésnek nevezte az USR bizalmatlansági indítványát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!