Az USR bizalmatlansági indítványt fog benyújtani a Ciolacu-kormány ellen

2024. október 8. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az USR egy bizalmatlansági indítvány benyújtásán dolgozik, és arra biztatta Nicolae Ciucă liberális elnököt, hogy írja alá az indítványt – jelentette be Elena Lasconi, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke kedden. A G4Media közben PSD-s forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök lemond, ha a liberális miniszterek távoznak a kormányból.

„Több ezer katonát ismertem, jártam az afganisztáni hadszíntéren, és büszke vagyok a katonáinkra. Képzettek és bátrak. Nicolae Ciucă úr politikus, és ő akar lenni az első katona, aki az országot vezeti. Lássuk, mennyire bátor, Ciucă úr! Úton vagyok a parlamentbe, hogy kollégáimmal együtt dolgozzak a bizalmatlansági indítványon, hogy megbuktassuk a Ciolacu által vezetett kormányt. (...) Írja alá az USR bizalmatlansági indítványát!” – üzente Lasconi a PNL elnökének a Facebook-bejegyzésében.

Hozzátette: ha a liberálisok nem írják alá az indítványt, rájuk lehet sütni, hogy képmutatók, hazugok, akiket ráadásul hiába vernek át, mert akkor is kormányon maradnak a pénz és privilégiumok miatt.

Nicolae Ciucă hétfő este kijelentette, hogy a liberálisok megszakították a politikai párbeszédet a Szociáldemokrata Párttal (PSD), de továbbra is kormányon maradnak „őrködni demokrácia és a szabadság fölött”.

A B1 Tv-nek nyilatkozó politikus kifejtette: a választásokig hátralévő hetekben a PNL gondoskodni akar arról, hogy a PNL nem nyúl hozzá az egységes adókulcshoz, nem avatkozik be az igazságszolgáltatásba és nem osztogatja preferenciálisan a költségvetési pénzeket. Ciucă közölte azt is, hogy a PNL kijelölt egy csoportot a kormányzattal kapcsolatos problémák megoldására. Ennek tagja a liberális miniszterelnök-helyettes, a párt főtitkára és az összes liberális miniszter.

A PSD nyilvánvalóan nem szavazza meg az indítványt

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem szavaz meg meg a saját kormánya ellen irányuló bizalmatlansági indítványt, a Nemzeti Liberális Párt törvényhozóit illetően pedig nem tud jóslatokba bocsátkozni – jelentette ki Daniel Suciu képviselőházi elnök kedden.

A parlamentben nyilatkozó szociáldemokrata politikustól azt kérdezték az újságírók, hogy véleménye szerint a liberális törvényhozók aláírnák-e az USR által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt, miután Nicolae Ciucă pártelnök kijelentette, hogy a PSD-vel megszakították a politikai párbeszédet, és a koalíció megszűnt.

„Ha eddig meg tudtam tippelni, hogy mit gondol a PNL, ez tegnap óta már nem megy, mert számomra érthetetlen ez, hogy távozom, de mégis maradok” – válaszolta Suciu. Hozzátette: minden ellenzéki pártnak jogában áll, hogy parlamenti ülésszakonként egy-egy bizalmatlansági indítványt nyújtson be a kormány ellen, az pedig ismét csak a PNL-re tartozik, hogy aláírnak-e egy olyan bizalmatlansági indítványt, amely a saját minisztereik ellen is irányul.

„Mi határozottan tudjuk, hogy mit fogunk tenni. Nem fogunk megszavazni a saját kormányunk ellen irányuló bizalmatlansági indítványt” – hangsúlyozta a szociáldemokrata politikus. Hozzátette: nem érti, mit akart mondani a liberális elnök, amikor bejelentette, hogy megszűnik a koalíció, de a PNL kormányon marad.

Az AUR arra kéri Lasconit, hogy szervezzenek konzultációt az indítványról

Az AUR arra kéri az USR elnökét, hogy szervezzen konzultációkat a bizalmatlansági indítvány tartalmának megvitatására, illetve támogatása érdekében. „Reméljük, hogy a bizalmatlansági indítványról szóló bejelentés nem csak egy kísérlet az imázsjavításra, és a végére fog érni” – idézi a News.ro az pártot, amelynek közleménye szerint a PNL „viszlát, de veled maradok” játéka senkit sem győz meg, és ha valóban felháborodtak az alkotmánybírósági döntésén, amellyel kizárták Diana Şoşoacát az elnöki versenyből, akkor vagy kilép a kormányból, vagy támogatja az indítványt.

A George Simion vezette formáció a független parlamenti képviselőket is felkéri, hogy írják alá ezt a kezdeményezést, és járuljanak hozzá a Ciolacu-kormány leváltásához.

A PNL nem lép ki a kormányból, és nem támogatja a bizalmatlansági indítványt

A PNL-s miniszterek és Nicolae Ciucă pártelnök kedd kora délutáni találkozóján ugyan szóba került a kormányból való távozás forgatókönyve is, de a liberálisok úgy döntöttek, hogy kormányon maradnak – írja a G4Media forrásokra hivatkozva.

Ionuț Stroe, a PNL szóvivője kedden azt nyilatkozta, hogy a találkozó fő témája a szerdai kormányülés napirendje volt, és megerősítette, hogy a PNL miniszterei nem lépnek ki a kormányból.

Stroe szerint a mandátumukból hátra lévő két hónapban még igyekeznek egy működő kormányt fenntartani, hogy megszervezzék a választásokat, és a PSD ne vegye teljesen át a hatalmat. A szóvivő azt is elmondta,

egyetlen PNL parlamenti képviselő sem fogja aláírni vagy megszavazni az Elena Lasconi, az USR elnöke által bejelentett bizalmatlansági indítványt.

Dan Motreanu, a PNL első alelnökének megfogalmazása szerint a párt miniszterei azért maradnak a kormányon, hogy a PSD ne lopja el a választásokat.

„A PNL-nek jelenleg az a prioritása, hogy ne hagyja a választásokat a PSD-nek kiszolgáltatva. A Belügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium fontos intézmény a tisztességes választások biztosításában. A liberális miniszterek gondoskodnak arról, hogy a PSD ne lopja el a választásokat. Ez az egyik oka annak, hogy a PNL továbbra is kormányon marad” – jelentette ki Motreanu a közösségi médiában.

A G4Media szerint szerdán a PNL vezetőségének újabb megbeszélése lesz a megyei szervezetek vezetőivel, amelyen ismét szóba kerülhet a kormányból való kilépés.

Lemondhat Marcel Ciolacu

A G4Media PSD-s forrásokra hivatkozva közben azt írja, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök benyújtja a lemondását az elnöknek, ha a liberális miniszterek távoznak a kormányból. Megjegyzik, Marcel Ciolacu már többször is kijelentette, hogy lemond miniszterelnöki tisztségéről, ha a liberálisok úgy döntenek, kilépnek a kormányt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!