Szópárbajba keveredett Ciucă és Lasconi, komoly tárgyalásba kezdenének az ország jövőjéről

2024. október 9. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

Szóbárbajba keverdett Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke és Elena Lasconi, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke. A csatározás azzal kezdődött, hogy Lasconi bejelentette, bizalmatlansági indítványt kezdeményeznek a kormány ellen, és beszólt a PNL elnökének, mondván, „lássuk, mennyire bátor, Ciucă úr”, a pártja meg meri-e szavazni az indítványukat.

Ciucă válasza nem maradt el sokáig, a PNL elnöke „komolytalan” kezdeményezésnek nevezte az USR bizalmatlansági indítványát. Egy kedd esti videóüzenetben aztán kijelentette, pártja éppen azért kényszerült koalícióra lépni a szociáldemokratákkal, mert az USR 2021-ben kilépett a kormányból, és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) közösen bizalmatlansági indítványt nyújtott be az akkori kabinet ellen.

„Ma ugyanaz a szereplő, a Lasconi asszony vezette USR, ugyanazzal a komolytalan kezdeményezéssel állt elő. Bejelentett egy bizalmatlansági indítványt, amelynek még nincs szövege, és amelyikről nem is egyeztetett velünk. Elmondom, amit amúgy neki is tudnia kellene: a parlament jelenlegi összetétele nem teszi lehetővé az általam kívánt jobboldali kormány kialakítását” – idézi a PNL elnökét az Agerpres.

A liberálisok vezetője hozzátette, hogy jómaga és pártja „a demokráciát veszélyeztető PSD” ellen harcol.

Ciucă ugyanakkor meghívta Lasconit és az USR képviselőit a PNL székházába, hogy beszéljenek „az ország jövőjéről”. „Hátravan még két hónap, amíg új kormányunk lesz. Addig a romániai gazdasági szereplőknek felelős vezetőkre, a nyugdíjasoknak nyugdíjra, a családoknak biztonságra van szükségük, az intézményeknek pedig működniük kell” – jelentette ki a liberális pártelnök.

Lasconi szinte azonnal reagált az üzenetre. Az USR elnöke felkérte Ciucát, hogy tisztázza szándékait, és gondolkodjon el azon, hogy „mekkora kárt okoz” a PSD a kormányban a liberálisok mellett.

„Világos. A becsület, a bátorság és a tisztelet csak üres szavak a PNL élén álló katona számára. Meghallgattam, amit Ciucă úr mondott, de nem igazán világos, hogy milyen meghívást intézett felém. Találkozzunk egy kávéra, vagy miért? Kávézzunk, miközben a PSD és Ciolacu eltörli a romániai demokráciát és érvényteleníti a jelölteket? Mindenesetre a tárgyalások nem a médián keresztül zajlanak. Ha Ciucă úr komolyan gondolja, akkor gondolkodjon el egy kicsit jobban azon, hogy a PSD mennyit árt a kormányban kéz a kézben a PNL-vel, amelyet ugyanaz a Klaus Iohannis vezet, aki kirakott minket a kormányból, hogy a saját kártyáit kijátszhassa” – írta Lasconi kedd este a Facebook-oldalára.

Az ellenzéki politikus komoly tárgyalásokra hívja a PNL elnökét abban az esetben, ha „valóban meg akar szabadulni” a PSD-től. „A dolgok egyszerűek, mint a katonaságban: igen vagy nem, jobbra vagy balra. Tehát Ciucă úr, mit választ: pénzt és hatalmat vagy a népet?” – szúrt oda ismét az USR elnöke.

Az AUR-os képviselők kedden arról nyilatkoztak, hogy hajlandóak támogatni egy bizalmatlansági indítványt a Ciolacu-kabinet ellen. A PSD természetesen nem szavazná meg azt, de a keddi nyilatkozatok alapján a PNL sem szeretne kilépni a kormányból, mondván inkább megvédik a demokráciát a koalíciós tárgyalásoktól.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!