Kizárták a DREPT párt képviselőjét a Központi Választási Iroda testületéből

2024. szeptember 28. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Központi Választási Iroda (BEC) szeptember 27-én hozott határozata szerint a DREPT párt már nem felel meg a parlamenti politikai párt törvényi meghatározásának, és ezért nem képviselhető a Központi Választási Iroda szintjén. A döntés az alapján született, hogy a DREPT már nem rendelkezik parlamenti képviselettel a törvény 208/2015 szerint, ahogyan azt a BEC 2024. szeptember 20-i határozata is megerősítette. Ennek következtében a pártot képviselő Ionela-Alexandra Bulgaru és helyettese, Dragoș Popa megszűntek a választási iroda tagjai lenni.

A parlamenti választások Központi Választási Irodája szeptember 5-én tartotta alakuló ülését, amikor elutasította az Igazság és Tisztelet Mindenki Számára Európában Párt (DREPT) kérését, hogy delegálhasson egy képviselőt az intézménybe. A párt azonban megtámadta ezt a döntést, és a legfelsőbb bíróság a javára döntött szeptember 9-én. ennek alapján a DREPT Ionela-Alexandra Bulgarut delegálta a testületbe.

A képviselőház plénuma szeptember 3-án tudomásul vette, hogy 10 képviselő csatlakozott a DREPT alakulathoz. Szeptember 23-án azonban ketten közülük bejelentették, hogy az AUR, illetve a PNL tagja, így megszűnt a feltétele annak, hogy az alakulat képviselőt delegáljon a Központi Választási Irodába.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Apjok Norbert, aki korábban az RMDSZ parlamenti képviselője volt, csatlakozott a DREPT párthoz, akit meg is kérdeztünk, hogy mi motiválta őt ebben a lépésben. A magát jobboldali alakulatként maghatározó párt úgy próbált politikai erőt építeni, hogy más alakulatokból vont magához parlamenti képviselőket, de úgy tűnik, hogy ez a folyamat végül elakadt, a 10 képviselő közül kettő visszalépett, így a nyolc tagot számláló csoportosulás nem volt elégséges a parlamenti státusz fenntartásához.

A DREPT párt parlamenti státuszának elvesztése komoly politikai gyengülést jelent. A Központi Választási Iroda (BEC) döntése szerint így elveszítette azt a jogot, hogy képviseltesse magát a BEC-ben, ami a választási folyamatok szempontjából egy kritikus szerep. A BEC döntéseit és szervezési folyamatait a politikai pártok képviselői is befolyásolják, és ezek a pártok segíthetnek biztosítani a választások tisztaságát és a saját érdekeik képviseletét. Mivel a DREPT már nem számít parlamenti pártnak, elvesztette ezt a jogot, így nem tud közvetlenül beleszólni a választási folyamatba.

A Központi Választási Iroda testületi tagjai: az Országos Választási Hatóság (AEP) elnöke, Toni Greblă; Vajda Zsombor és Cosmin-Gabriel Popp alelnökök; a legfelsőbb bíróság öt bírája: Dorina Zeca, Irina Alexandra Boldea, Adina Oana Surdu, Adrian Glugă és Bogdan Cristea. A Szociáldemokrata Pártot Viorel Mocanu, a Nemzeti Liberális Pártot Cristian Ene, a Mentsétek meg Romániát Szövetséget Emil Duhnea, az RMDSZ-t Kolumbán Mária, a Románok Egyesülésért Szövetséget (AUR) Laurenţiu Plăeşu, a Jobboldal Erejét Vlad Măntoiu, a nemzeti kisebbségek frakcióját Ivan Truţer képviseli a választási irodában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!