„Ha akartam volna ártani az RMDSZ-nek, megtehettem volna” – Apjok Norbert egy új pártban keresi az igazságot

2024. szeptember 10. – 09:25

„Ha akartam volna ártani az RMDSZ-nek, megtehettem volna” – Apjok Norbert egy új pártban keresi az igazságot
Apjok Norbert szelfije a bukaresti román parlament előtt – Fotó: Apjok Norbert Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

Apjok Norbert, a máramarosi magyar közösség egykori képviselője, akit diplomabotránya után kizártak az RMDSZ-ből, most egy új román jobboldali párt, az Igazságot és Tiszteletet Mindenkinek Európában (DREPT) egyik alapítójaként tér vissza a politikai életbe. Arra voltunk kíváncsiak, miért döntött úgy, hogy magyar képviselőként egy olyan párthoz csatlakozik, amelyet korábban az AUR politikusaival közösen hoztak létre, és milyen tervei vannak a mandátuma lejárta után. Apjok emellett arról is beszélt, hogyan értékeli a négyéves képviselői munkáját, mire használta a havi 10 900 lejes fizetését, és hogyan látja ma az RMDSZ-t, valamint az egykori vezetőséggel való konfliktusát.

Az új román jobboldali Igazságot és Tiszteletet Mindenkinek Európában (DREPT) párt egyik alapítójának, Apjok Norbertnek a nevét még az RMDSZ-es időkből ismerhetik az olvasók. Ő volt az a máramarosi RMDSZ-es képviselő, aki diplomabotránya után nem volt hajlandó visszaadni képviselői tisztségét a politikai alakulatnak, ezért kizárták a szövetség soraiból. A Máramaros megyei magyar közösség képviseletét utána más RMDSZ-es képviselők vették át. Az elmúlt négy évben azonban továbbra is fennállt a kérdés: mit kezd az RMDSZ-ből kizárt Apjok Norbert független képviselői mandátumával? És mi lesz vele később?

Aki lemaradt volna az előzményekről, annak itt egy kis háttér

A volt RMDSZ-es képviselő neve a 2020-as botrány következtében vált széles körben ismertté, ám az ügy gyors lecsengése után hamar feledésbe merült. Az akkori hírek arról számoltak be, hogy az RMDSZ egyik képviselőjét olyan módon választották meg, hogy a szövetség szabályait megszegve nem rendelkezett honosított felsőoktatási végzettséggel. Az állítólagos szabályszegés hátterében egy külföldi diploma állt, amelyet Romániában nem lehetett hivatalosan elismerni. Apjok állítása szerint ő erről nem volt teljesen tisztában.

A történtek azonban arra is rávilágítanak, hogy az RMDSZ kommunikációja mennyire volt őszinte a választóival. Székely István ügyvezető alelnök volt ugyanis az, aki a botrány kipattanása után lemenedzselte az ügyet, és akkori nyilatkozataiból kiderül, a szövetségi elnökség már a választások előtt értesült a problémáról, de ahelyett, hogy nyíltan kezelték volna, megpróbálták elkerülni a nyilvánosságot. Mire az ügy napvilágot látott, a jelölt személye már nem volt lecserélhető, ezért az RMDSZ vezetése arra számíthatott, hogy Apjok a mandátum megszerzése után lemond, és átadja helyét a listán következőnek. Azonban ez nem történt meg, így Apjok második képviselői mandátumát is megszerezte.

A négyéves ciklus alatt mélyen hallgató Apjok ismét színre lépett

A DREPT-be való belépéséig csak annyit lehetett tudni, hogy Apjok a botránya után kilépett az oktatási, valamint a tájékoztatási és kommunikációs technológiai bizottságból, és beült a visszaélések, korrupció és petíciók vizsgálatával foglalkozó bizottságba, ahol nyilvánvaló hitelességi problémákkal szembesült. Egy választ az is adhatott, ha valaki fellapozta a parlamenti képviselők munkáját figyelő oldalt. Apjok esetében itt nem sok érdemi tevékenység volt látható: mindössze két felszólalása, három kérdése, egy írásos politikai nyilatkozata, valamint egy állásfoglalás-tervezet fűződik a nevéhez. Továbbá, más képviselőkkel együtt négy törvényjavaslatot kezdeményezett. Ez valljuk be, négy év alatt nem sok. Különösen annak fényében nem, hogy az előző négy évben 18 felszólalása és 81 jogalkotási javaslata volt, melyek közül 33-at ki is hirdettek jogszabályként.

Mit keres egy magyar képviselő a román jobboldali pártban volt AUR-osok között?

Apjok Norbert korábban azt mondta, hogy az elmúlt négy év során több független képviselői kezdeményezéshez is csatlakozhatott volna, de ezek szélsőséges álláspontot képviseltek. Most mégis egy olyan párthoz csatlakozott, amelyhez korábban szélsőséges nézeteket képviselő AUR-os politikusok is csatlakoztak. Bár az Igazságot és Tiszteletet Mindenkinek Európában (DREPT) párt a nevében is jobboldali orientációt jelez, ő centristának tartja magát.

Az ellentmondásokkal kapcsolatos kérdésünkre Apjok azt válaszolta: „A DREPT parlamenti csoportjának megalakításához szükség volt minimum 10 képviselőre. Szinte minden parlamenti pártból csatlakoztak, jobb- és baloldalról egyaránt. Szemben más független kezdeményezéssel, ez egy európai értékeket, tiszteletet és igazságot alapul vevő kezdeményezés. Hamarosan még több képviselő és szenátor fog csatlakozni” – fejtette ki a képviselő.

Apjok Norbert elmondása szerint azért támogatta a DREPT létrejöttét, mert a közel négy év alatt sokszor találkozott olyan helyzettel, amelyet függetlenként nem lehetett megoldani a törvényhozásban. „Esélyt adtam a kezdeményezésnek, hogy képviselni tudja azokat az értékeket, amelyeket a nevében is hordoz. Nem szándékozom tisztséget vállalni a pártban, de munkámmal és tapasztalatommal segíteni fogom a csoportot” – tette hozzá.

Szerinte az elmúlt 8 évben eredményeket ért el mind az ingatlan visszaszolgáltatás, mind az ifjúsági ügyek terén, valamint a máramarosi fejlesztések kérdésében is. „Tapasztalatommal és tudásommal fogom segíteni a DREPT-et, mint politikai közösség formálódását; szeretném, ha valóban azt képviselné, amit a neve is jelez. Azonban nem szerepel terveim között, hogy folytassam a munkát a képviselőházban. A magánszférában fogok elhelyezkedni” – jelentette ki Apjok.

Kiemelte, hogy függetlenként csatlakozott egy másik párthoz, és 2021-ben nem ő döntött úgy, hogy független akar lenni. Úgy érzi, nem ő távolodott el az RMDSZ-től, hanem „az RMDSZ fordított hátat annak a több ezer magyar választópolgárnak, akik bizalmat szavaztak nekem”. „Az RMDSZ, amely hamarosan ismét a máramarosi magyarok szavazatát fogja kérni a parlamenti választásokon, döntött úgy, hogy nem akar máramarosi képviselőt. Ahogy az elmúlt években többször elmondtam, részemről lezárt történet az RMDSZ. Ha akartam volna ártani, megtehettem volna” – jelentette ki Apjok.

Hogyan látja utólag az RMDSZ-szel való konfliktusát?

Apjok Norbert elmondása szerint az ő értelmezésében a 2020-as „cirkusz” arról szólt, ki fogja a máramarosi RMDSZ-t vezetni a jövőben. „Az akkori vezetőség, főleg a második vonal, félt, hogy hiába várja ki, amíg kiöregednek előle a sorból, ha közben elveszti az irányítást a szervezet fölött. A tevékenységembe nem tudtak belekötni, végül kerestek valamit, amivel fogást tudtak találni rajtam. Már a botrány előtti rangsoroláson látszott, hogy elvesztették a szervezet bizalmát, hiszen a területi szervezet teljes vezetősége felsorakozott velem szemben, nekik lejtett a pálya, ők delegáltak, mégis a küldöttek nekem szavaztak bizalmat. Viszont a cirkusznak köszönhetően a régi vezetőség, átbrandingelve magát, át tudta menteni a hatalmát” – részletezte a politikus.

Amikor arról kérdeztük, miért nem adta vissza a mandátumát, így válaszolt: a listán után egy olyan volt parlamenti képviselő állt, aki a kampányban következetesen azért dolgozott, hogy ne legyen magyar parlamenti képviselet a megyében. „Nem tartom fairnek, hogy egy ilyen ember ölébe essen egy olyan lehetőség, amivel nem tud a közösség hasznára válni, s amit csak azért lovagol meg, hogy parlamenti immunitást szerezzen. Ebben a kérdésben ma sem döntenék másképp. Egyébként ez a jelölt előző mandátumát is úgy szerezte meg, hogy más kampányolt helyette, ő csak learatta a babérokat; az akkori választási procedúra sajnos ezt lehetővé tette számára. Ennek alátámasztására elég csak annyit mondanom, hogy ő volt az egyedüli jelölt a listán, aki még a kampánynyitó rendezvényen sem jelent meg, mert más »fontos« dolga akadt…” – jegyezte meg Apjok.

Amikor a Fidesz-RMDSZ, illetve a DREPT-Fidesz együttműködésről kérdeztük, kitérő választ adott, mondván, hogy a DREPT frissen alakult szervezet, jelenleg a belpolitikai problémákra koncentrál, nem volt még szó külpolitikai irányvonalról.

Az RMDSZ etnikai politizálásával kapcsolatban viszont a politikus 3,6-os osztályozást adott a szövetségnek, hozzáfűzve a Csernobil minisorozat elhíresült mondatát: „not great, not terrible”.

Ezt azzal indokolta, hogy szerinte az elmúlt években látható, igazán fajsúlyos eredmény nincs kisebbségi jogok tekintetében. „Amit reálisan, politikailag el lehetett érni kisebbségi jogok szempontjából, azt az RMDSZ elérte. Azaz, megtöltötte a számára kívülről megszabott keretet. Hogy kicsit vizuálisan fogalmazzak, jelenleg olyan a helyzet, mint ahogy a díszhalak vannak az akváriumban, akik a számukra megszabott térben élnek, követik a gazda ujját az üvegfal túloldaláról, és boldogan ugranak a szárított bolhára, amit a gazda dob be nekik” – fejtegette Apjok.

Az erdélyi magyarság jövőbeli legnagyobb kihívásaként megnevezte, hogy aránytalanul fogyatkozik a magyar közösség. „5 százaléknál kevesebb magyar orvos van az egészségügyben, 5 százaléknál kevesebb magyar vállalkozó, felsővezető; a magyar bírák aránya az igazságügyben valahol 1 százalék körül mozog. Az rendben van, ha a törvényhozásban arányosan jelen van a magyar közösség, de kevés, ha közben a társadalom aktív és fontos rétegeiben el fog fogyni a levegő” – fejtette ki gondolatát.

Pénz ≠ Parlamenti munka

Mint tőle megtudtuk, képviselői mandátuma alatt havi bérezése 10.900 lej volt, és emellett körülbelül négy emberből álló kabinet és iroda fenntartására elegendő összeg állt rendelkezésére.

Érdeklődésünkre megjegyezte, hogy az elmúlt négy évben végzett tevékenységét, ha összehasonlítja az előző mandátumával, nincs megelégedve. „Akkor az egyik legtevékenyebb képviselő voltam, de ebben a mandátumban, amit független képviselőként meg tudtam tenni, azt elvégeztem. Technikailag lehetetleníti el a parlament a független képviselőket, az erőforrások nincsenek arányosan elosztva, például egy független képviselő nem választhat magának szakbizottságokat, hanem a többi frakció dönti el, hol jut neki hely” – érvelt a képviselő. Állítása szerint így nem is erre koncentrált, hanem a megyében igyekezett aktív maradni. „Az irodám hetente fogadta az ügyes-bajos dolgaikkal hozzám forduló polgárokat, és nem csak a magyar ajkúakat. Attól, hogy nem veregettem folyton a mellemet, még dolgoztam, ott voltam, ahol szükség volt rám és ahol szívesen láttak” – mesélte a politikus.

Állítása szerint havi bérezése felét minden hónapban visszajuttatta a közösségnek azzal, hogy különféle szociális helyzeteket, kulturális és egyházi programokat, ifjúsági csoportokat támogatott. „A mandátum elején nyilvánosan, aztán amikor a megyei RMDSZ elkezdte zaklatni azokat a fiatalokat és szüleiket, akik elfogadták a szponzorációt, és megpróbálta ellehetetleníteni a rendezvényeiket, nem kértem nyilvánosságot a támogatásért cserébe. Nem szándékoztam újra indulni, nem azért adtam a támogatást, hogy reklámozzanak, csak szerettem volna valahogy meghálálni a közösségnek a 2020-ban nyújtott bizalmat. Nem szeretném, hogy mandátumom végén az a kép maradjon meg rólam a választópolgárokban, amit egyes önjelölt »festőművészek« festettek rólam. Nem akarok se többnek, se kevesebbnek látszani, mint aki vagyok” – jegyezte meg Apjok.

Lediplomázott

Mint a képviselőtől megtudtuk, időközben lediplomázott, és most egy Romániában akkreditált egyetemen szerzett diplomát. Apjok a Kolozsvári Műszaki Egyetem nagybányai egyetemi központjában államvizsgázott idén júliusban, mint ipari környezetvédelmi mérnök. Ősztől pedig mesterképzésen folytatja tanulmányait.

„Ezt az oklevelemet már nem bízom az RMDSZ bürokratáira, mert már bebizonyították egyszer, hogy irodáik huzatosak, csak úgy kirepülnek az akták az ablakon, egyenesen a szenzációéhes román újságírók karjaiba” – jegyezte meg arra utalva, hogy a botrány idején kiszivárgott egy dokumentum, amelyen Apjok aláírása szerepelt egy olyan íráson, amiben a képviselő elismerte, hogy nincs Romániában elismert felsőoktatási végzettsége, és szavát adta, hogy lemond a mandátumáról.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!