Apjok Norbert volt RMDSZ-es képviselő beiratkozott a DREPT-ba, egy újonnan alakult román jobboldali pártba

2024. szeptember 3. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

A képviselőház keddi ülésén bejelentették, hogy tíz képviselő csatlakozott az újonnan megalakult Igazságot és Tiszteletet Mindenkinek Európában (DREPT) párthoz. A legnagyobb figyelmet Apjok Norbert lépése keltette, akit korábban az RMDSZ képviselőjeként tartottak számon.

Az Agerpres szerint Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakciójának alelnöke pontosította, hogy Apjok Norbert nem közvetlenül az RMDSZ-ből igazolt át, hiszen őt már 2021 februárjában kizárták a szervezetből, miután kiderült, hogy nincs felsőfokú végzettsége, amit az RMDSZ belső szabályzata megkövetel a jelöltállításhoz. Apjok korábban azt állította, hogy külföldön szerzett diplomája van, de később elismerte, hogy ez nem igaz. Annak ellenére, hogy az RMDSZ felszólította őt mandátuma visszaadására, ezt sosem tette meg.

Apjok Norbert azzal védekezett, hogy jóhiszeműen járt el, amikor egy külföldi tanulmányokkal kapcsolatos oklevelet nyújtott be, amelyet később nem honosítottak Romániában. Az RMDSZ képviselői azonban csalódottságukat fejezték ki, amiért Apjok félrevezette a szövetséget, és politikai szankciókat helyeztek kilátásba, amennyiben nem mond le mandátumáról.

Az új DREPT párt megjelenése sokak szerint opportunista lépés volt azon politikusok részéről, akik nem látnak esélyt mandátumuk megújítására a decemberi választásokon.

A plénumban ismertetett névsor alapján a következő képviselők iratkoztak be a DREPT pártba: Ion Marian Lazăr (volt USR-s), Daniel Sorin Gheba (volt AUR-os), Radu Tudor Ciornei (volt USR-s), Daniel Florea (volt AUR-os), Liviu Ioan Balint (volt PNL-s), Gheorghe Pecingină (volt PNL-s), Daniel Liviu Toda (volt USR-s), Cristian Paul Ichim (volt USR-s), Florică Ică Calotă (volt AUR-os) és Apjok Norbert (volt RMDSZ-es).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!