Klaus Iohannis: Nem indulok a decemberi parlamenti választáson

2024. szeptember 27. – 15:32

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő pénteken bejelentette, hogy nem indul a decemberi parlamenti választásokon. A Facebookon közzétett bejegyzésében az államfő azt írta, kitölti az államfői mandátumát, nem fogok lemondani a tisztségéről.

„Nem indulok a decemberi parlamenti választásokon, függetlenül attól, hogy a Központi Választási Iroda (BEC) ma milyen döntést hoz” – írta, és ismét hangsúlyozta, hogy „eddig sem támogatta és továbbra sem támogatja a választási törvény személyére szabott módosítását”.

A múlt héten nyújtott be egy törvénytervezetet két PNL-s szenátor, amely lehetővé tette volna Klaus Iohannis számára, hogy úgy is jelöltethesse magát a parlamenti választásokon, hogy nem mond le az államfői mandátumról. A bejelentés nagy visszhangot váltott ki. Aztán a parlamentben a Törvényhozói Tanács úgy véleményezte a javaslatot, hogy lényegében nem is lenne szükség törvénymódosításra ahhoz, hogy az államfő valamelyik párt, politikai szövetség vagy választási szövetség listáján induljon a parlamenti választásokon. A PNL ezután úgy döntött, hogy a Központi Választási Irodától kérnek álláspontot a tervezetről, és ebben hoznak döntést pénteken.

A PSD korábban már jelezte, hogy ők nem fogják megszavazni a Iohannis szenátori indulását lehetővé tevő törvényjavaslatot, de a héten Kelemen Hunor is arról beszélt, hogy nem fogják megszavazni. Aztán szerdán már Klaus Iohannis is arról beszélt New Yorkban, hogy nem akar egy személyére szabott törvényt.

A PSD korábbi bejelentése miatt egy kicsit egymásnak is feszültek a koalíciós pártok, a PNL elnöke, Nicolae Ciucă kedden a sajtónak kijelentette: a liberálisok viszonozni fogják azt, hogy a PSD nem támogatja a koalíció elé terjesztett politikai kezdeményezéseiket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!